Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Шансовете да постигнем климатичните цели намаляват

През следващите пет години Арктика ще продължи да се затопля три пъти по-бързо от останалата част на планетата, предупреждават учени

Шансовете да постигнем климатичните цели намаляват

Снимка: Bloomberg LP

Шансовете светът да постигне повишение на температурите с 1,5°С до 2026 година вече са 48%, предупреждават климатолози, цитирани от AP. Преди година тази вероятност се изчисляваше на 40%, а преди десетилетие - само на 10%, сочат анализите.

Екипът от учени, ръководени от Климатичната служба на Великобритания, предупреждава, че има 93% вероятност следващите пет години да бъдат най-горещите в историята на човечеството.

Още по темата

Според учени от НАСА тези данни са "малко по-горещи" от тези, с които боравят те и в Националната агенция по окаенски и атмосферни изследвания. Това, че в следващите няколко години светът може да достигне повишение на температурата с 1,5°С, не означава, че това ще бъде дългосрочно затопляне, коментира климатологът Гевин Шмидт.

В доклада на Климатичната служба на Великобритания е отчетено отслабването на "Ел Ниньо", топлите течения в Тихия океан, и за втора поредна година засилване на противоположното явление "Ла Ниня". Но то не може да неутрализира ефекта от човешката дейност - горенето на изкопаемите горива. Прогнозата е, че студените течения могат да изчезнат в края на тази година или през 2023 година.

През следващите пет години Арктика ще продължи да се затопля през зимата с три пъти по-бързи темпове, отколкото останалата част от планетата, предупреждават още учените. Климатичните промени означават по-чести суши в Югозападна Европа, придружени с повече валежи в Северна Европа, както и в части от Африка, Североизточна Бразилия и Австралия.

Според разчетите на климатолозите Земята може да избегне негативните ефекти от глобалното затопляне, ако до края на това столетие не допусне повишаване на температурите с повече от 1,5°С спрямо прединдустриалните нива (към края на 19 век).

Повечето развити държави си поставиха за цел въглеродна неутралност до 2050 година, за да бъде постигнато намаление на парниковите газове, сочени за един от основните фактори за повишаването на температурите в световен мащаб.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Други
Задават ли се революционни промени в Колумбия при новия президент?