Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Shell и BP – големите печеливши от санкциите срещу Венецуела

Блокирането на доставките на венецуелски петрол принуди американските рафинерии да се обърнат към сортовете от Мексиканския залив

Shell и BP – големите печеливши от санкциите срещу Венецуела

Снимка: Ройтерс

Американските санкции срещу Венецуела и нейната петролна индустрия облагодетелстваха компании като Royal Dutch Shell Plc и BP Plc, тъй като рафинериите търсят заместители на тежкия венецуелски петрол, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Тези две компании произвеждат забележителни количества от суров петрол, който сега е във фокуса на американските рафинерии, разчитащи от години на тежкия петрол от Венецуела. Обемът на търговията с този тип изкопаемо течно гориво се покачи до най-високото си ниво от месеци насам, а цените достигнаха петгодишни върхове след налагането на санкциите срещу Каракас.

Петролното производство на САЩ е нараснало до рекордните 12 млн.  барела на ден, като делът на тежкия петрол от тези количества е едва 5%.

Наказателните мерки срещу Венецуела повлияха негативно и на американските рафинерии, чиито големи съоръжения за преработка на петрол в Мексиканския залив се нуждаят от по-тежкия сорт, за да произвеждат висококачествени рафинирани продукти като дизелово и реактивно гориво.

Тежкият петрол представлява около две трети от общия внос на петрол за САЩ. От тези количества делът на венецуелското гориво е приблизително 10% от доставките през 2018 г. и около 13% от тези през 2017 г., показват данни на американското министерство на енергетиката.

Цените на петрола, добит от Мексиканския залив, и най-вече тази на продукцията на сорта Марс, достигнаха петгодишни върхове, а продажбите се покачиха рязко.

"В момента купуваме по-големи количества Марс“, споделя главният изпълнителен директор на Marathon Petroleum Corp Гари Хеминджър, който ръководи една от най-големите американски рафинерии.

По неговите думи, след като САЩ изнасят толкова големи количества лек суров петрол, те ще се нуждаят от по-голям внос на петрол с повишено съдържание на сяра (този тип петрол се добива в Мексиканския залив – бел.ред.).

Shell оперира с голяма част от платформите в залива, докато BP може да се похвали с най-голям обем продукция в региона, показват данните, предоставени от самите компании.

„Разбираме, че сортът Марс се възприема добре на пазара в този момент. Щастливи сме да се възползваме от това“, коментира ситуацията Рик Талент, вицепрезидент дълбоководна продукция в Мексиканския залив към Shell.

Производството в залива нарасна до рекордните 1,7 млн. барела дневно през 2018 г., като се очаква да надхвърли 2 млн. барела на ден през четвъртото тримесечие на настоящата година, прогнозират от американското министерство на енергетиката.

В посока Марс

Сортът Марс обикновено се отнася до среден клас кисел петрол, добит от платформата „Марс“, съвместно предприятие на Shell и BP, разположено на около 130 мили (210 км) край бреговете на Ню Орлиънс.

Рафинериите, в това число Valero Energy Corp и Marathon, са били фокусирани върху този сорт в седмиците след налагането на санкциите срещу Венецуела, споделят източници, запознати с темата. Други преработвателни компании, като Phillips 66, са приемали сорта Southern Green Canyon (SGC), добиван от Shell и подобен по състав на Марс.

Търговията с тези класове петрол е нараснала, като обемите в индекса Argus Sour Crude Index (ASCI), инструмент, който отразява цените на три дълбоководни кисели сорта в САЩ, в това число и Марс, нараснаха до 614 036 договора през февруари, достигайки своеобразен връх за последната година, показват данни на агенцията Argus Media.

Обемите на Марс за доставка през февруари са се увеличили до 410 536 договора, което е най-високото ниво от август 2018 г. насам.

Цените на други офшорни класове като Thunder Horse, Bonito и SGC също достигнаха петгодишен връх, откакто влязоха в сила санкциите срещу Венецуела.

Наказателните мерки засилиха нуждата от петрол, който се добива в Мексиканския залив.

Производството в региона достигна средни стойности от 1,89 млн. барела дневно през март, което е със 145 хил. барела на ден повече спрямо февруари, подчертава Джоди Куинел, анализатор в Genscape.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Седемнадесет души са ранени след експлозия в Египет