IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест големи банки ще споделят информация за клиентите си

Първоначално регистърът ще включва информация единствено за други банки

19:07 | 04.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шест големи банки ще споделят информация за клиентите си

JP Morgan, Citigroup и още 4 други големи банки са подписали споразумение с индустриална група за изграждането на централен регистър на информация за други банки, с които те работят, предава Ройтерс.

Базираната в Брюксел група Switf, чиито услуги биват използвани от хиляди банки по света за разменяне на финансови съобщения, обяви, че шест банки са се споразумели за създаването и използването на такъв регистър, който ще съдържа стандартна информация.

От известно време насам сред висшестоящите банкери се тиражира идеята, че споделянето на информация за клиентите ще им помогне в покриването на завишаващите се изисквания за „познаване на клиента“ (KYC – know your customer) и в спестяването на средства, избягвайки дублирането на информация.

Първоначално регистърът на Switf ще обхваща взаимните операции с други банки, като все още не е ясно дали на по-късен етап споделянето на информация ще се разпростре върху корпоративните клиенти и физическите лица.

Нееднократно банките са посочвали поверителния характер на информацията за клиентите като пречка пред създаването на подобна система, но Swift уверява, че всяка банка ще запази правата си върху своята информация и сама ще решава пред кои институции тя да бъде достъпна.

JP Morgan, Citi, Bank of America Merill Lynch, Commerzbank, Societe Generale и Standard Chartered са подписали споразумението до този момент, но Swift очаква и други банки да ги последват през идните месеци.

„Наличието на единен, централизиран и актуален регистър на KYC информация ще намали времето, усилията и разходите, свързани със събирането, достъпа и споделянето на тази информация“, коментира ръководителят на подразделението за глобални трансакции и услуги в Societe Generale Паскал Оже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Много ясно - в исторически план винаги е имало подобни обединения, когато се очаква да стане мазало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Шест големи банки ще споделят информация за клиентите си===============================================И тук ше стане така! Това говори само а едно - СТРАХ !! Усещат вълната която се задава ... глобалната вълна на СПИРАНЕ НА ПЛАЩАНИЯТА НА ШИБ***НИТЕ КРЕДИТИ ... по този начин търсят механизъм взаимно да дебнат хората и да се подпомагат в преследването!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още