IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Шесторката" прие механизъм за възстановяване на санкциите срещу Иран

Шестте световни сили искат премахнат основната пречка пред постигането на споразумение за иранската ядрена програма

13:20 | 31.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шест световни сили са договорили механизъм за възстановяване на санкциите на Организацията на обединените нации (ООН) срещу Иран, ако страната наруши условията на бъдещата ядрена сделка. Ходът премахва основната пречка пред постигането на съгласие преди крайния срок на 30-и юни, твърдят западни представители пред Ройтерс.

Договорката е направена между САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, като тя има за цел да се доближи до евентуалната сделка с Иран, въпреки че остават още редица препятствия по пътя, включително осигуряване на достъп на ООН до иранските военни обекти.

Шестте сили и Иран постигнаха временно споразумение на 2-ри април, в навечението евентуална финална сделка, която ще има за цел да блокира иранския път към ядрената бомба в замяна на вдигане на санкциите. Но времето за облекчаване на санкциите, както и механизма за възстановяването им, ако Иран наруши обещанието си, бяха оставени за по-нататъшните преговори, защото се нареждат след най-тежките теми.

САЩ и европейските преговарящи искат всяко облекчаване на санкциите на ООН да бъде автоматично обратимо, ако Техеран наруши сделката. Русия и Китай традиционно отхвърлят подобни автоматични мерки.

Като част от новото споразумение за бързо възстановяване на санкциите, евентуалните нарушения от страна на Иран ще бъдат възприети като оспорване на панела за преговори за постигане на споразумение между шестте страни и Иран, Самите обвинения за подобни нарушения ще бъдат разглеждани внимателни и ще се издават становища с незадължителен характер, твърдят длъжностни лица.

Международната агенция за томна енергия (МААЕ) ще продължи редовното си следене на иранската ядрена програма и ще предоставя на шестте сили и Съвета за сигурност информация за дейностите на Техеран.

Ако се установи, че Иран не изпълнява условията на споразумението, санкциите на ООН ще влязат отново в сила. Длъжностните лица не посочват как точно ще бъдат възтановени тези санкции, но западните сили са били категорични, че трябва да се случва без гласуване в Съвета за сигурност.

“Имаме солидно споразумение между шестте относно механизма за бързо възстановяване, включително с руснаците и китайците”, посочват западни дипломати. “Но сега иранците трябва да се съгласят”.

Друг високопоставен западен представител повтори изказването си, описвайки споразумението като “ориентировъчно”, защото то зависи от иранската реакция. Ирански дипломат пък заяви, че страната вече разглежда няколко варианта за евентуално “бързо възстановяване” на санкциите на Съвета за сигурност срещу Техеран.

Не е ясно как точно ще функционира механизмът, а властите не са обсъдили повече детайли по случая. Освен това не е ясно как предложението ще защити САЩ и другите постоянни членки на Съвета от евентуално вето от страна на Китай или Русия.

Американският посланик в ООН Саманта Силата даде да се разбере, че Вашингтон не иска скорошното вето на Русия и Китай върху резолюциите, свързани със Сирия, да се повтори и при ядреното споразумение с Иран.

Руските и китайските власти не са отговорили веднага на запитването дали са подписали механизма за бързо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още