IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли потушено разочарованието от политическия елит, което заля Ливан?

Вече има една министерска оставка, но се очакват още, твърди анализаторът Руслан Трад

13:32 | 10.08.20 г.
Ще бъде ли потушено разочарованието от политическия елит, което заля Ливан?

След експлозията на пристанището в Бейрут видяхме гневна реакция от страна на обществото в страната, каквато дори политиците не са очаквали до такава степен. Видяхме бързо организирани хора, които бяха загубили собствените си жилища. Те са категорични, че ще останат на улицата, докато не си отиде политическия елит в Ливан. Самото доверие на хората спрямо институциите вече е на нулата след взрива. Това каза Руслан Трад, журналист и анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В Ливан разочарованието е като цяло срещу политическия модел, а не срещу конкретна партия или личност. Гневът бе силно изразен. Тепърва ще има продължение на протестите и те ще бъдат много по-добре организирани", твърди гостът.

Трад обясни, че ливанските политици винаги казват, че трябва да има реформи, особено когато ги притиснат донори като Франция. 

"Една от целите на посещението на френския президент Еманюел Макрон в Ливан бе да отправи послание относно нужните промени в страната", уточни журналистът. Той допълни, че вече има една министерска оставка, но се очакват още. 

Трад коментира, че "Хизбула" има връзка с кризата. "Обвиненията за взрива са насочени към "Хизбула".

Администрацията на пристанището е свързана с партийните структури на "Хизбула", заяви той. "Хизбула" е основна политическа и военна сила в Ливан. Тя разполага с военно крило и партийни инструктори. Военното крило е по-добре организирано от ливанската армия. То разполага с най-подготвени военни кадри в страната. Това е следствие от гражданската война в Ливан", обясни още гостът.

Трад отбеляза, че са нужни 5 млрд. долара за възстановяването на Бейрут.

"Ливан изтърпя много през последните години. Ще са нужни много пари, политическа и обществена воля. Много хора загубиха всичко, което имаха. Взривът отнесе цели квартали. Призивът в момента е да се дарява на неправителствени организации, а не на правителството, защото обществото му няма доверие", каза още той.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още