IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли Слънцето да захранва Земята?

Технологиите са все по-близо до извличането на максимална полза от източниците на възобновяема енергия

10:03 | 01.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще може ли Слънцето да захранва Земята?

Още от зората на цивилизацията слънцето е основният източник на топлина и светлина на Земята. Днес неговите лъчи биват улавяни и превръщани в чиста, неограничена енергия, която заедно с други възобновяеми източници би могла да намали зависимостта на човечеството от изкопаеми горива като въглища и петрол.

„Живеем в епоха на породени от антропологичната дейност климатични промени, за рисковете от които не сме подготвени. Инвестирането в подготовка за тях ще има възвръщаемост както в настоящето, така и в  бъдещето“, коментира Висенте Барос от Междуправителствената експертна група по изменение на климата (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC).

Една такава инвестиция се намира в пустинята Мохаве в Калифорния. Там е разположена Ivanpah – най-голямата система за слънчева топлинна енергия, разпростираща се върху 3,5 хил. акра площ и разполагаща с 300 хил. огледала. Благодарение на тях системата произвежда достатъчно енергия да захранва 140 хил. домакинства в Калифорния, като освен това тя ще намали въглеродните емисии с по 400 хил. тона на година.

Три „енергийни кули“, проектирани от BrightSource Energy и с височина от 137 метра, са в основата на системата. Върху тях са разположени гигантски казани, които произвеждат прегрята пара вследствие на отразените върху тръбите им слънчеви лъчи от отгледалата.

Освен под изгарящите лъчи на слънцето, Ivanpah има възможност да произвежда енергия и когато слънцето залезе. „Концентрираната слънчева енергия е много стабилна, чрез концентрацията ѝ можете да съхранявате енергията във втечнени соли и да използвате латентната топлина за произвеждане на пара, след като слънцето залезе“, посочи старшият вицепрезидент на NRG Solar, която е един от собствениците на Ivanpah, Рандъл Хикок.

Докато съоръжението обира адмирации за своята чиста енергия, се появиха и данни за изгорели птици, които са прелетели през пътя на огледалата.

„Работим от една година и очаквахме да има подобни инциденти и ние използваме тази първа година, за да оценим какви са ефектите върху птиците“, коментира Хикок. „Има варианти, които да намалят инцидентите с птици. Можем да променим ъгъла на огледалата на върховете на кулите, така че птиците да не преминават през прекалено нагорещен въздух. Също така можем да имитираме звуци на хищници, когато забележим приближаващи птици“, добави той.

На другия край на САЩ, в Мериленд, New Energy Technologies разработва друг тип технология за слънчева енергия, която в бъдеще би могла да допълни системата на Ivanpah. Тяхното покритие, наречено SolarWindow, бива определяно от компанията като „първа по вида си“ технология, която би могла да превърне сградите, в които живеем, в самозахранващи се малки електроцентрали.

Компанията разработва изключително тънко, нанасящо се със спрей покритие, което може да произвежда чисто, възобновяемо електричество, когато бъде поставено върху прозорец или прозрачна пластмаса.

Няколко тънки слоя биват последователно нанасяни върху стъклото, като един от тях поглъща светлината и я превръща в електричество, а другия прави така че произведената енергия да бъде съхранявана безопасно. След това електричеството се използва за захранване на сградата и електрическите уреди в нея.

„Целта на компанията е да въведе технологията в търговските и жилищните сгради по света. Засега сме се фокусирали върху търговските обекти, защото пазарният потенциал там е много голям и ще ни даде добра изходна позиция“, каза изпълнителният директор на New Energy Technologies Джон Конклин.

Също както Ivanpah и SolarWindow умее да произвежда електричество след залез. „Покритието е създадено така, че да може да работи и на изкуствена светлина“, отбеляза Конклин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още