IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще преговаря ли Иран със САЩ?

Ще седим на масата на преговорите при условия на взаимно уважение, обяви иранският президент Хасан Рохани

09:47 | 02.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран ще преговаря със САЩ само при условия на взаимно уважение и в рамките на международното право, заяви вчера иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Франс прес.

"Ние сме хора на разума и на преговорите, но само и единствено ако седим на масата на преговорите при условия на взаимно уважение и в рамките на международното право, а не когато преговорите са вследствие на заповед", изтъкна иранският президент, намеквайки за американския президент Доналд Тръмп. "Ние показахме до този момент, че няма да се подчиним на една тиранична власт", добави Рохани. 

Напрежението между Иран Съединените щати не спира да се засилва след едностранното изтегляне на Съединените щати през май миналата година от сключеното през 2015 г. иранско ядрено споразумение. Вашингтон отново въведе икономически санкции срещу Техеран, който от своя страна обяви в началото на миналия месец, че спира да изпълнява част от поетите по споразумението задължения.

След като изпрати в началото на миналия месец самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив, правителството на президента Тръмп обяви, че ще разположи 1500 допълнителни войници в Близкия изток, изтъквайки като причина заплахата от Иран за американските интереси в региона.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, който води кампания на "максимален натиск" срещу Иран, въпреки това заяви в понеделник, че Съединените щати не целят смяна на режима в Иран. 

"Това, което искаме ние, е липсата на ядрени оръжия. По никакъв начин не искам да вредя на Иран", каза още Тръмп.
Рохани на няколко пъти заяви, че няма да има преговори със Съединените щати, ако Вашингтон не отмени икономическите санкции срещу Техеран и не стане отново страна по иранското ядрено споразумение, припомня Франс прес.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още