Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?

Серия от напълно правдоподобни събития може да отбележи завръщането на либерализма по света

Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?

Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. Снимка: Bloomberg

Популистите мразят да бъдат непопулярни. Ето защо те се оказаха толкова некадърни в справянето с Covid-19, криза, която не носи нищо друго освен мрачни новини - смърт, икономическа разруха и ограничени свободи, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Още по темата
Американският президент Доналд Тръмп и бразилският лидер Жаир Болсонаро са двамата най-изявени популистки лидери в западния свят. Катастрофалните резултати от техния подход към коронавирус вече стават очевидни. Миналата седмица Бразилия стана втората държава в света, след САЩ, регистрирала повече от 50 000 смъртни случая на Covid-19. 

Отличителната характеристика на подхода Тръмп-Болсонаро към пандемията е фаталната неспособност да се осъзнае реалността. Тръмп на практика игнорира вируса през януари, февруари и половината март. В различни моменти той внушаваше, че вирусът ще изчезне по магически начин и че инжекциите с дезинфектант могат да бъдат добро лекарство. Тъй като броят на заразените и смъртните случаи продължават да нарастват, най-новата идея на Тръмп е Америка да спре да извършва тестове за коронавирус с надеждата, че реалността ще изчезне, ако просто се игнорира.

Болсонаро беше още по-крещящо безотговорен - принизявайки Covid-19 до обикновена настинка, приветствайки протестите срещу карантината и отстранявайки двама здравни министри.

И двамата мъже сега плащат значителна политическа цена за некомпетентността си. Тръмп изостава съществено в социологическите проучвания преди президентските избори през ноември. Болсонаро също изпитва спад в рейтинга си, на фона на слухове за импийчмънт и разследвания за корупция в неговия вътрешен кръг.

Във Великобритания Борис Джонсън се отнесе с по-голямо уважение към научния консенсус. Но в началото на кризата премиерът се поддаде на един от най-големите недостатъци на популисткия подход: опасното нежелание да се реагира на лоши новини. Докато други европейски държави обявиха карантина, той заяви, че „живеем в земя на свободата“ и забави предприемането на действия. Отчасти в резултат на това Обединеното кралство има най-големия брой смъртни случаи от Covid-19 в Европа. Само за два месеца Джонсън премина от рекордна популярност към отрицателен рейтинг.

За разлика от него Ангела Меркел - която е ненавиждана от Тръмп и много други популистки лидери - прекара добре кризата. Германия има едно от най-ниските нива на смъртност на глава от населението. Когато Джонсън възрази в парламента миналата седмица, че няма нито един пример за страна с ефективно приложение за проследяване на контактите на заразените, сър Киър Стармър, лидерът на опозицията, отговори с една дума: Германия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (32)

   1| 2| 3| 4    
3
 
2
 
32
khao до: deaf
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
даже примера ти е скандален...на второ четене
твърдата ръка е да хвърляш тийнейджъри на война на майма си заради личните интереси на някой *** като тръмп... не мерси!
и войната е почнала между виетнам и франция, само за протокола... кво общо има сащ и обикновения американец в отношенията на франция и нейните колонии, че да умираш за тях... ае не!
3
 
3
 
31
khao до: deaf
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
примера ти е доста неадекватен... професионалната армия винги е била по ефективна от наборната... още Рим го е разбрал това...
второ, не всеки става за войник... а човек бил нанвойма, не е като човек дето не е бил. След Виетнам и Сащ разбират тази истина, която отново е открита хиляди години... на случайно е било забранено армията да минава Рубикон.

следователно, извода ти няма нищо общо с фактите отгоре... Садам що не би американосите, след като държеше своите с "твърда ръка"?
щом дойде меката ръка.... всичко дисциплинирани дезертираха, що?
щото искат свобда.... а не "твърда ръка"
3
 
1
 
30
deaf до: khao
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Егоизъм не е да правиш каквото си искаш,а да искаш от другите да правят какво ти искаш." - Оскар Уайлд

Не обичам празните приказки,затова давам пример. През 60-те години САЩ започват война срещу (комунистите) във Виетнам и обявяват мобилизация. Всеки американски мъж е можело да бъде повикан в армията и пратен във Виетнам да воюва. Стигало се е до там,че някои американци са бягали в Швеция например,и са искали и получавали политическо убежище,за да избегнат военната служба във Виетнам. Днес обаче служенето в американската армия е доброволно,а този който воюва в Афганистан например,и не издържа психически и физически,може лесно да бъде освободен и върнат в родината без да бъде наказан.
Следователно през 60-те години и по-късно в САЩ е действала "твърда ръка",днес - е демокрация и свобода.
0
 
3
 
29
khao до: deaf
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
проблема ви е че бъркате свободата с правенето на квото си искаш...
1
 
3
 
28
khao до: deaf
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
не, не е вярно.... стига сте измисляли небивалици! историята го доказва че не е вярно... за който е чел де!

Още от Други
Журналист: Конфликтът в Газа няма да приключи, докато Израел не победи