Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ще се превърне ли 2016 г. в годината на мечките за пазарите?

Дори най-големите песимисти на Wall Street не смятаха, че нещата на пазарите ще се объркат толкова много за толкова кратко време

Ще се превърне ли 2016 г. в годината на мечките за пазарите?

Снимка: архив Ройтерс

Дори най-големите песимисти на Wall Street не смятаха, че нещата на пазарите ще се объркат толкова много за толкова кратко време през 2016., коментира Bloomberg.

За първи път от 12 години насам петролът се търгува под 30 долара за барел. Китай изпитва трудности със стимулирането на забавящата се икономика на страната и успокояването на волатилния фондов пазар. За момента мечи настроените инвеститори печелят, а още е едва средата на януари.

Американският индекс Dow Jones Industrial Average потъна с 391 пункта на 15 януари, а инвеститорите по света търсеха каквито и да било добри новини. През 2016 г. обаче такива новини са рядкост. И докато повечето парични мениджъри запазиха самообладание, малко от тях изразиха увереност, че американският пазар ще се възстанови скоро, както го направи след подобни разпродажби през август 2015 г.

Още по темата

Разпродажбите на световните пазари бяха интензивни. Европейските акции официално са на територията на мечия пазар, след като широкият индекс Stoxx Europe 600 затвори на ниво с 20% по-ниско спрямо пика, който достигна през април.

От юни насам от пазарите на акции в световен мащаб са били заличени 14 трлн. долара, което представлява загуба от 20%. Спадът беше толкова рязък, че акциите заличиха половината от печалбите, генерирани след дъното, достигнато през 2011 г. Инвеститорите потърсиха убежище на пазара на държавни облигации в САЩ, като това доведе до понижение на доходността по 10-годишните американски ДЦК до под 2% за първи път от месеци. 

Причините са добре познати – Китай, петролът и безпокойството, което придружава новините, идващи от там.

„Всичко се свежда до един основен страх, който е световната икономика. Хората се притесняват, че това не е преувеличена реакция от страна на инвеститорите, а че отразява фундаментално влошаване на растежа“, коментира Ръс Костерих, глобален главен инвестиционен стратег в BlackRock – където се управляват 4,5 трилиона долара. 

Фактори, които биха могли да доведат до възстановяване на пазарите, са намеса на централните банки, ръст на потреблението и положителни данни за китайската икономика. Очаква се през следващата седмица данните да покажат, че търговията на дребно там е нараснала с 11,3% през декември. Положителни данни за корпоративните печалби в САЩ, които може да донесе сезонът на отчетите, също биха могли да обърнат низходящия тренд.

„Не съм паникьосан. Не мисля, че това е финансова криза. Не съм сред тези, които казват: „Продайте всичко и се скрийте в бомбоубежище. Всичко това е част от преоценка на пазара“, каза Джак Аблин, главен инвестиционен директор в BMO Private Bank, който ръководи 68 млрд. долара.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
5
 
13
michaelis12 до: Hermes73
преди 1 година
те го подпират подпират, сега ше го подпрат пак, но ше дойде един момент, когато и това няма да помогне и тогава ше е мазалото, сега още им вярват на централните банкстерчета, че могат да опраат нещата .....
3
 
12
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това не е криза. Това е началото на депресия. Металите и суровинитеудрят нови дъна. Енергоносителите също.потреблението се свива.........
1
 
7
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това не е криза все още ,а само оттегляне на спекулативни капитали , изгубили убежище след 2011г. За истинска криза трябва време .
4
 
7
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
В статията се казва за намеса на Централните банки. Не знам има ли случаи от историята - централни банки да се намесват на фондовите пазари ? Евентуално ако може да стане индиректно, финансирайки някакви други структури.
2
 
7
 
9
преди 1 година
Зависи на коя борса сте. Ако сте във Франкфурт ще бъдете в окото бурята и ще загубите почти всичко инвестирано, но ако сте във Ню Йорк ще бъдете засегнат, но все пак няма да понесете огромни загуби.

Още от Други
М. Керемедчиев: Тръмп има обективни причини да премести посолството на САЩ в Йерусалим