Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Швейцария измести Норвегия като най-добрата страна за пенсиониране в света

Тази година скандинавската държава остана едва на трето място, изпреварена и от Исландия

Швейцария измести Норвегия като най-добрата страна за пенсиониране в света

Снимка: Pixabay.com

Норвегия, която две поредни години оглавяваше Глобалния индекс за пенсиониране (GRI) на Natixis Investment Managers, тази година заема едва трето място, изпреварена от Швейцария и Исландия, съобщава онлайн изданието ipe.com.

Индексът оценява 43 страни по редица фактори и ги подрежда според това доколко привлекателни са като място за пенсиониране.

Резкият спад във финансовата сфера е причината тази година Норвегия да се свлече до третото място в класирането, отбелязва Natixis.

Норвегия получава оценка от 81%, което е спад спрямо 85% през 2016 и 2017 г. В същото време Швейцария се изкачва на първата позиция с 84%. Резултатът ѝ остава без промяна спрямо предходните две години, но е достатъчен, за да оглави индекса тази година .

Исландия се изкачва до второто място, като печели една позиция спрямо миналата година. Страната увеличава резултата си на 84% спрямо 82% през 2017 г. и 80% през 2016 г.

Първото място на Швейцария се дължи на високата оценка в категорията качество на живот благодарение на по-доброто качество на въздуха в страната и други екологични фактори, стабилните финанси и доброто здравеопазване, отбелязва Natixis.

Швейцария е единствената страна, която намира място в топ десет във всички четири подиндекса на GRI, отбелязва компанията.

Още по темата

„Сигурността на пенсионирането в глобален план се натъква на многопластов проблем, тъй като традиционният модел на финансиране от три стълба е изправен пред предизвикателства от демографските особености, фискалните дисбаланси и паричната политика на XXI век, които подлагат на натиск ресурсите на физическите лица, работодателите и правителствата по света“, отбелязва Жан Раби, главен изпълнителен директор на Natixis Investment Managers.

Швеция заема четвъртото място в класирането, а Нова Зеландия е на пето, като двете страни запазват позициите си от 2017 г.

Ирландия влиза в топ десет за първи път от създаването на индекса GRI, като постига най-големия скок както по място в класирането, така и в резултат сред всички страни в топ 25.

„Това показва рязкото подобряване на страната в подиндекса за материално благосъстояние и по-малък напредък в подиндексите за финансите и здравеопазването“, съобщава Natixis и допълва, че заетостта в Ирландия се е увеличила значително, а безработицата е едва 6,2%.

В топ десет на най-добрите страни за пенсиониране в света попадат още Дания, Канада и Холандия. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
neverland до: redcretin
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
саранска мечка :) Е нормално е човек да се движи по линията на най-малкото съпротивление. Каква е мечтата на типичния мързелив бачкатор-да има имотче и да го дава под наем и да живее от наем без да работи :)
0
 
1
 
7
redcretin до: michaelis12
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Туй ти е болката, някой да ти подари нещо. А да си го изработиш а? Те затуй ревеш като саранска мечка :)
0
 
2
 
6
michaelis12 до: mrynmryn
преди 7 месеца
а повечето пари за пенсиониране идват от държавните неща дет съм написал или нещо си пропуснал пак между редовете .... щот пенсионерите също ползват транспорт, ток, храна ..... частбика нема ти подари нищо без пара, ама държавата може ... мдааам ....
0
 
2
 
5
michaelis12 до: mrynmryn
преди 7 месеца
тоя па всичко за чиста монета мотамо взел, не мислиш ли че знам кви са данъците щот ги плащам и съм в същата система ?!? кат я сравниш с наща преди демокрацията беше същата докат не ни обраха либерастите ииии са имаш пенсия 100€ в Булггаристтан - опраай се .... важен е принципа, а швейцарските пенсионери не ги мислим те могат да ходят е в следващата статия има най-добри места за след пенсия, да но със 100€ не моеж да хоиш никъде .....
3
 
3
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
че и политиците ги крадът по малко, абе идилия ... сега да разберем в коя държава е най добре да се работи, па като се пенсионираме ще идем в косово ... пардон швейцария :) и мерси за безсмислената информация и никога не мога да разбера кво може да му е доброто да се пенсионираш зад полярния кръг с пингвините!

Още от Други
На всеки 1000 авиогости се губят или повреждат по 5,69 броя багаж