IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин разкритикува протекционизма и нежеланието за борба с климатичните промени

Китайският президент се обяви за ребалансиране на глобализацията, за да стане тя по-устойчива

08:46 | 05.09.17 г. 2
<p>
	<em>Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Архив Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин разкритикува днес протекционизма и нежеланието за борба с промените в климата.

Страните трябва да работят в тясно сътрудничество за изграждане на една отворена световна икономика и да не губят от поглед нарастващите рискове и натиска за понижаване на растежа, призова Си, цитиран от Ройтерс.

На среща на лидерите от групата БРИКС с други развиващи се държави той се обяви също за ребалансиране на глобализацията, за да стане тя по-устойчива.

Си Дзинпин наблегна и на рисковете за световната икономика заради нежеланието на някои страни да се борят с промените в климата, предаде Асошиейтед прес.

Той не спомена изрично Съединените щати, които бяха извадени от своя президент Доналд Тръмп от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. Тръмп освен това казва, че редица търговски споразумения заплашват работни места в САЩ.

Си Дзинпин говори при откриването на среща на лидерите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) с техните колеги от редица развиващи се страни, посочва АП.

Китайският президент обеща страната му да предостави 500 млн. долара за подпомагане на развиващите с държави да се справят с предизвикателства като глада, бежанците, климатичните промени и общественото здраве. Китай ще осигури през следващата година възможност за обучаване на 40 хил. души, допълни той.

Срещата във формат "БРИКС плюс", която се провежда по инициатива на китайското ротационно председателство, ще е последното събитие в програмата на срещата на върха на БРИКС в югоизточния китайски град Сямън, отбелязва ТАСС.

Следващата среща на високо равнище на групата ще се състои в Република Южна Африка, която ще поеме ротационното председателство на 1 януари 2018 г.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Протекционизмът му е проблем , нали требе да си продават *** на целия свят...климатичните промени -ала бала .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
А що не коментира ужасните последици за околната среда през последните 27 години, докато си поставяше за цел да вкара Китай в челните световни икономики и игнорираше всякаква екология. Не знам дали има по-голям и груб замърсител от Китай през точно тези 27 години. Сега станаха по-вярващи и от папата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още