Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Сянката на Тръмп е надвиснала над търговските преговори между ЕС и Япония

Страхът от евентуална негативна реакция от страна на Вашингтон принуждава японските дипломати да си затворят очите за една от най-важните търговски теми

Сянката на Тръмп е надвиснала над търговските преговори между ЕС и Япония

Снимка: Ройтерс

Япония отказва да включи темата за предложените от Европейския съюз (ЕС) реформи за Апелативния орган на Световната търговска организация (СТО) в предстоящите преговори с блока, тъй като се страхува от реакцията на САЩ, съобщава Euractiv. 

Още по темата

Натискът от Вашингтон кара властите в Токио да се откажат от дискутиране на предложението за реформи на СТО, която изготви ЕС.

Според европейски представители, страхът от евентуална негативна реакция на американския президент Доналд Тръмп принуждава японските дипломати да откажат всяко позоваване на предложените реформи на Апелативния орган на СТО преди старта на преговорите между Япония и ЕС на 25 април в Брюксел.

ЕС, подкрепян от редица държави, представи своето предложение за реформи през миналата есен, свързани с Апелативния орган – гръбнакът на СТО.

„Без тази основна функция на СТО, светът би изгубил система, която осигурява стабилност в глобалната търговия от десетилетия“, посочва еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Предложената промяна цели да убеди САЩ да прекратят своето противопоставяне относно назначаването на нови лица в Апелативния орган, който се състои общо от седмина членове.

Вашингтон критикува органа на СТО с довода, че членовете му превишават своите правомощия.

Ако САЩ продължат да блокират назначаването на нови членове на Апелативния оран, до края на годината СТО няма да разполага с достатъчно представители в това звено, за да изпълнява своите функции.

Идеята на ЕС за реформи в организацията цели да канализира продължаващите търговски сътресения между САЩ и Китай чрез мултилатерална система.

Според европейските представители това би помогнало да се коригират нечестните търговски практики на Китай, които стоят в основата на противоречията между Вашингтон и Пекин, и ще убеди Доналд Тръмп да приключи своята война с мита.

Японските преговарящи обаче искат да премахнат тази тема от графика на предстоящите преговори, за да не влязат в конфликт със САЩ.

Натискът от страна на американската администрация накара японският премиер Шиндзо Абе да включи в плановете си и посещение във Вашингтон след края на преговорите с ЕС.

Европейската комисия обаче е готова да се бори, за да запази предложението за реформи на Апелативния орган в графика на предстоящата среща.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
САЩ ограничават доставките на самолетно гориво за Венецуела