Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Сингапур оглави класацията на Световната банка за човешкия капитал

Голяма част от африканските държави заемат последните места

Сингапур оглави класацията на Световната банка за човешкия капитал

Снимка: Ройтерс

На първо място в класацията на Световната банка за инвестиции в човешки капитал е Сингапур, следвана от Южна Корея и Япония.

Тези три страни инвестират най-добре в населението си и имат изгледи да извлекат най-големи икономически дивиденти от това нематериално богатство. 

Още по темата

Световната банка публикува днес нов индекс на човешкия капитал, в който са класирани 157 страни въз основа на производителността на бъдещите им работници.

Според проучването човек по-добре да отрасне в Австралия, отколкото в Лаос, или в Исландия, отколкото в Нигерия. Класацията се основава на данни за равнището на образование, очакванията за продължителност на живота при раждането на човека, както и достъпа до здравеопазване.

Целта е да се покаже до каква степен тези области и вложените в тях инвестиции влияят върху производителността на хората, а оттам - и на икономическия растеж и благосъстоянието на страните.

Развитите страни оформят една трета от класацията. Франция е на 22-о място, две позиции преди САЩ.

В дъното на класацията са държавите от Африка, където продължават да бушуват граждански войни и да се нарушават ежедневно човешките права.

Индия, която е голяма нововъзникваща пазарна сила, се нарежда едва на 115-о място. А Шри Ланка се класира заедно с богатата Саудитска Арабия в средата на списъка.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Пенсионната реформа в Бразилия може да доведе до икономии от 314 млрд. долара за 10 г.