IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийските кюрди се споразумяха с Дамаск за разполагане на сили до границата с Турция

Освен да помогне на Сирийските демократични сили, към правителството е отправен и апел да освободи всички селища, завзети от турските сили и техните съюзници

09:11 | 14.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Войски на сирийската армия. Снимка: Ройтерс</em></p>

Войски на сирийската армия. Снимка: Ройтерс

Сирийските кюрди съобщиха, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата с Турция, предаде БТА.

„За да отговорим на турската агресия и да й сложим край, сключихме споразумение със сирийското правителство армията да се разположи по протежение на турско-сирийската граница с цел да бъдат подкрепени Сирийските демократични сили (СДС)", заяви в комюнике кюрдската администрация в Северна Сирия.

От текста става ясно, че освен да окаже подкрепа на СДС, към сирийската армия е отправен апел да освободи всички селища, завзети от турските сили и техните съюзници.

Сирийската държавна агенция САНА заяви по-рано, че сирийската армия изпраща войски в Северна Сирия, които да се противопоставят на турската офанзива.

„Части на сирийската армия пътуват към Северна Сирия, за да се противопоставят на турската агресия на сирийска територия", съобщи САНА в своята интернет страница.

В края на миналата година Анкара заплаши, че ще започне операция срещу кюрдските сили в Сирия, припомня Франс прес.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г. Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите „предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите. Заради опасения от евентуална турска офанзива кюрдите започнаха миналата година преговори с Дамаск, припомня агенцията.

„Ако трябва да съм честен, трудно е да знаем на кого да се доверим. Знаем, че ще се наложи да правим трудни компромиси с Москва и Башар ал Асад, ако си сътрудничим с тях. Ако трябва обаче да избираме между компромисите и геноцида на нашия народ, със сигурност ще изберем нашият народ да живее", пише в публикувана в списание "Форин полиси" статия високопоставеният командир от Сирийските демократични сили Мазлум Абди.

Американският министър на отбраната Марк Еспър обяви, че от Северна Сирия ще бъдат изтеглени до хиляда американски войници (почти всички американски войници в Сирия). Еспър заяви, че ситуацията в Сирия е станала непоносима за американските сили, за които има опасност да се озоват по средата на сблъсъка между Турция и кюрдските сили.

Обявяването на 6 октомври на изтеглянето на американските сили от Северна Сирия провокира възмущение в Съединените щати дори сред най-големите поддръжници на президента Доналд Тръмп в Републиканската партия, отбелязва Франс прес.

На фона на критиките в САЩ Тръмп започна от понеделник да заплашва Турция, че "изцяло ще унищожи икономиката й", ако турските сили не действат сдържано по време на офанзивата си в Северна Сирия.

Съединените щати заявиха в петък, че са готови във всеки един момент да задействат санкции срещу Анкара. В неделя заканата бе потвърдена и от американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че страната е готова да пристъпи напред с налагането на още ограничения срещу Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още