IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирил Рамафоса е новият президент на Южна Африка

Африканският национален конгрес (АНК) спечели 57,5 на сто от гласовете, но този резултат бе по-нисък спрямо предишните избори заради скандалите за корупция

20:10 | 22.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новоизбраният президент на Южна Африка Сирил Рамафоса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният президент на Южна Африка Сирил Рамафоса. Снимка: Ройтерс

Депутатите от южноафриканския парламент избраха днес Сирил Рамафоса за президент на първото си заседание след парламентарните избори по-рано този месец, съобщава Ройтерс. 

На изборите на 8 май Африканският национален конгрес (АНК) спечели 57,5 на сто от гласовете, но този резултат бе по-нисък спрямо предишните избори заради скандалите за корупция и расово неравенство, разтърсващи управляващата партия.

След като членовете на Националното събрание положиха клетва, те избраха лидера на АНК Рамапоса за държавен глава с петгодишен мандат. След оставката на президента Джейкъб Зума постът му бе зает през февруари т. г. от тогавашния вицепрезидент Рамафоса.

Рамафоса ще встъпи официално в длъжност в събота.

Като признак, че президентът ще изпълни предизборното си обещание да се бори с корупцията в партията и правителството, днес бе отложено полагането на клетва от досегашния вицепрезидент Дейвид Мабуза като депутат. Рамафоса обясни, че това се дължи на доклад на вътрешнопартийна контролна комисия, в който Мабуза е обвинен, че уронва престижа на АНК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още