IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в Либия представлява опасност

Египетският и френският президенти призовават ООН за действия срещу ислямистите, които дестабилизират страната и заплашват равновесието в региона

13:07 | 17.02.15 г. 6
<p>
	Либийски полицаи патрулират в размирната страна с тежки оръжия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Либийски полицаи патрулират в размирната страна с тежки оръжия. Снимка: Ройтерс

Съветникът на британското правителство Джонатан Пауъл предупреди, че насилственият хаос и влошаващото се положение в Либия може да се разпространят в Европа и Великобритания, ако не бъде намерено решение. Египет смята, че трябва „моментално и ефективно действие“ да бъде приложено, пише WBP online.

Светът погледна с тревога към Либия след новината от неделя за обезглавяването на 21 египетски християни от клона на Ислямска държава в Либия. Последваха удари от страна на египетските военновъздушни сили върху лагери на ИД и складове с муниции близо до град Сирта.

Бруталните убийства, както и тревожния наплив на имигранти през Средиземно море са сигнални лампи за провала на Запада да се справи със ситуацията, която се появи след падането на режима на либийския диктатор Муамар Кадафи през 2011 г. и последвалия разпад на държавността в страната.

Френският президент Франсоа Оланд и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призоваха Съвета за сигуронст към ООН да приеме резолюция, упълномощаваща намесата на международна коалиция в Либия.

„Случващото се в Либия е заплаха за международния мир и сигурност“, заяви президентът Сиси. „Нямаме друг избор, имайки предвид единодушието на либийския народ и правителство и апела им към нас да действаме", обяви Сиси в излъчено във вторник интервю за френското радио Europe 1, цитиран от БТА.

На въпрос дали смята да поднови египетската акция, президентът отговори: "Трябва да го направим отново, и то всички заедно".

Говорейки за войната в Либия през 2011 г., при която Франция участваше в международната коалиция, подкрепяща силите, свалили Муамар Кадафи, Сиси каза, че тази задача е останала "недовършена". Ние изоставихме либийския народ, позволихме той да се превърне в затворник на екстремистки групировки, каза египетският президент. Сиси призова тези групи да се да сложат оръжие, но се обяви за доставка на оръжия на международно признатото либийско правителство, базирано в Тобрук. То вече поиска да се отмени оръжейното ембарго за Либия, защото според него това ще му позволи да си върне контрола върху цялата страна.

"Либия е попаднала в низходяща спирала, която ние трябва да обърнем и да превърнем във възходяща“, заяви Пауъл за The Guardian. “Доста е наложително. Но тези неща не стават за един ден. Трябва да възстановим доверието, което е толкова наранено“.

В интервю за BBC либийският посланик във Великобритания Насър Камел заяви, че Либия представлява опасност за Европа заради географската си близост с Италия. Има „хора с лодки, които отиват с цел имиграция и се опитват да прекосят Средиземно море“, заяви Камел. „В следващите няколко седмици, ако не действаме заедно, ще има и лодки, пълни с терористи“.

„Либия би могла, ако стигне края на спиралата, да завърши като провалила се държава“, предупреждава Пауъл. „Може да стане като Сомалия, което би имало много сериозни последствия за Тунис, единственият позитивен пример останал от Арабската пролет, за Египет, също така но също така и за южна Европа“.

В същото време излязоха данни, че Мароко затвори временно въздушното си пространство за самолети от Либия, предаде агенция ТАСС, като се позова на съобщение на правителството.

Мярката е въведена, тъй като полетите от Либия не отговарят на международните стандарти за сигурност. В резултат въздушната връзка между двете страни е преустановена.

В същото време ислямисти отвличат безразборно египтяни в либийската столица Триполи, предаде ТАСС, като се позова на египетски вестник.

Според независимия опозиционен вестник "Ад Дустур" ("Конституция") няколко такива похищения са били извършени само снощи. Те били извършени от въоръжени бойци, свързани с контролиращите Триполи ислямисти.

Ден по-рано либийски ислямисти дадоха ултиматум на египтяните да напуснат страната и да се върнат в родината си до 48 часа.

Междувременно либийската държавна нефтена компания предупреди, че може да спре производството, ако властите в разделената страна не успеят да спрат атаките върху нейните съоръжения. В момента производството е на рекордно ниско ниво заради продължаващата нестабилност, предава Bloomberg.

“Ако тези инциденти продължат National Oil Corp. ще бъде принудена със съжаление да прекрати дейността си във всички полета, за да запази живота на своите служители", публикува изявление на своя уебсайт компанията. „National Oil Corp.призовава Министерството на отбраната и Гвардията за защита на петролните съоръжения да вземат адекватни мерки, за да запазят петролните полета“.

Доскоро Либия изнасяше по 1,6 млн. барела петрол на ден, но тези количества спаднаха до под 200 000 барела на ден заради конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
totot
преди 9 години
И Аз бих стрелял срещу американци и англоговорящи.Срещу славяни и православни никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
няма страшно все някой ше им го намести на тея *** американците, то всяко хубаво нещо си има край, дори и казармата .... :)) Кат не им дойде акъла ако има мобилизации не съм забрайл как се стреля с АК47, ако се наложи и срещу американски и английски *** ше стрелям кво да се прай .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Проблемът е, че и руснаците са смятани в схемата и то да играят важна роля на страната на добрите, а Путин им обърква плановете! Русия пак трябва да изнесе големите кланета на гърба си, защото американските бойчета струват повече, а и ще трябват за след това за налагане на новия ред. Щото в Европа няма нито една държава, която да може да извади войници, които да се бият успешна срещу фанатизирани ислямистки джагали! Само руснаците освен американците знаят как да се оправят с такива. Затова руснаците им трябват, ама на каишка, а Путин зверски пречи! Не само в Русия, ами се вре навсякъде и разваля дисциплината... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Ни им требват ни Китай, ни Русия! Европа им требва на янките! Това е мястото, което връща най-добре инвестициите! Те опитаха и в Лат. Америка, и в Азия, но никъде американският капитал не се чувства по-сигурно от в Европа! Бумът на американската икономика е след ВСВ, когато САЩ яхват половин Европа. Сега, ако им успее планът, ще я яхнат цялата! Само трябва една войница, която хем да докара Европа до руини, хем САЩ да я спечелят! Затова в момента с ударни темпове Европа се пълни с вносни ислямисти, а местните се радикализират. Тази война ще е срещу исляма и ще започне първо вътре в Европа уж като антитерористична операция. После на помощ на страдащите братя мюсюлмани отвън могат да се притекат и цели държави. Как ли би реагирал Ердоган на масови гонения на мюсюлмани в Европа? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
видя ли в миналата статия където постнах оня републиканеца Рон Пол кво казва ..........Last week President Obama sent Congress legislation to authorize him to use force against ISIS and associated persons and forces anywhere in the world for the next three years. This is a blank check for the president to start as many new wars as he wishes, ..........са *** бате само някой да не го слуша и оп ISIS има у вас идваме да ги изгърбим и се почва, независимо в коя точка на света. Да се пробват в Китай и Русия и те там ше намерят 3 ISISa не един ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Е нали франсетата и останалите мозъци от НАТО бомбардираха лошите в Либия, за да помогнат на добрите, да освободят народа и да построят демокрация? Кво стана? Големо го^вно забърка тогава оня гном Саркози, но цяла Ивропа ще плаща сметката!Btw, ако Ал Сиси не беше казал в стил Нюланд "*** the EU and US", Египет щеше сега да е същата *** като Либия!Изобщо, къде бръкнаха американците и настана мир и демокрация - Косово, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Украйна... ? Като бесни *** са - нападат, хапят и бягат, а ухапаният умира в мъки... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още