IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът около Темер изкара бразилските социалисти от управляващата коалиция

Двама предприемачи предадоха на Федералния върховен съд запис на разговор, в който Темер се е съгласил да бъде подкупен бивш председател на парламента

08:42 | 19.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилската Социалистическа народна партия реши да напусне управляваща коалиция заради скандала около президента Мишел Темер, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

В изявление на ръководството на партията се посочва, че един от нейните членове - министърът на културата Роберто Фрейри, вече е подал оставка. Друг член на партията - министърът на отбраната Раул Жунгман обаче щял да остане на поста си в името на сигурността на държавата в момент на криза и несигурност.

В сряда двама бразилски предприемачи предадоха на Федералния върховен съд запис на разговор, в който Темер давал съгласие да бъде подкупен бившият председател на парламента Едуардо Куня, сега излежаващ 15-годишна присъда за корупция. Според телевизия Globo парите били предназначени за "купуване на мълчанието" на Куня, който е потенциален свидетел в най-големия в историята на страната корупционен скандал. Куня беше инициатор на импийчмънта на бившата президентка Дилма Русеф заради финансови нарушения при разпределянето на бюджетни средства.

След това разкритие съдът разреши започването на наказателно дело срещу Темер във връзка с подозрение за корупция, а двама депутати и един сенатор изпратиха до председателя на долната камара на парламента Родриго Мая искане за импийчмънт на президента.

Самият Темер отхвърли обвиненията, че се опитвал да подкупи Куня и увери, че ще докаже невинността си пред Федералния върховен съд. В кратко обръщение към нацията президентът заяви също, че няма да подаде оставка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
оранжеви работи...Май Дилма неправилно са я импийчнали, не че Бразилия е цъфнала..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още