IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След повече от година Ливан най-накрая сформира ново правителство

Указът за кабинета е подписан, съобщават от президентската канцелария

16:02 | 10.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Ливан Наджиб Микати. <em>Снимка: EPA/WAEL HAMZEH</em></p>

Премиерът на Ливан Наджиб Микати. Снимка: EPA/WAEL HAMZEH

Ново правителство беше съставено в Ливан, с което беше сложен край на 13-месечната безизходица, довела до още по-дълбока финансова криза и бедност в страната, предава Асошиейтед прес, като се позовава на канцеларията на президента Мишел Аун.

Президентската канцелария обяви днес, че е подписан указът за новото правителство, оглавявано от бизнесмена милиардер Наджиб Микати, предава БТА.

Ливан остана без редовно правителство след голямата експлозия на пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г., която доведе до оставката на кабинета на тогавашния премиер Хасан Диаб. Оттогава преговарят различните политически групи в опит да изгладят различията си за състава на бъдещото правителство.

Пробивът в Ливан идва след намесата на Франция, подчертава Ройтерс. Засега от френското външно министерство не коментират ситуацията.

Кризата, в която изпадна страната и която доведе три четвърти от населението до бедност, е най-голямата заплаха за стабилността на Ливан след гражданската война 1975-1990 г. Миналия месец се стигна до недостиг на гориво, което доведе до спирания на ключова инфраструктура и още предупреждения от Запада, че ако не се стигне до споразумение за правителство, проблемите ще се задълбочат. Тогава централната банка обяви, че вече не може да финансира вноса на горива при силно субсидираните валутни курсове.

Премиерът Наджиб Микати, сунитски мюсюлманин, и президентът Мишел Аун, маронитски християнин, са подписали указ за създаване на правителството в присъствието на Набих Бери, шиитски мюсюлмански председател на парламента, съобщават от президентството на Ливан.

Юсеф Халил, висш служител на централната банка и помощник на управителя ѝ Риад Саламе, е определен за финансов министър в предложената нова структура на кабинета. 

Подобно на напускащия кабинет на премиера Хасан Диаб, новият се очаква да включва министри с технически опит, които не са видни политици, но са посочени от основните партии. Шиитското ислямистко движение "Хизбула", политически съюзник на Аун, определено от САЩ за терористична групировка, се очаква да назначи двама от 24-мата министри, съобщават източници на агенцията.

Микати, политик и бизнесмен, определен за премиер през юли, по-рано заяви, че ще се опита да започне отново преговорите с Международния валутен фонд (МВФ), след като бъде сформирано правителството му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още