IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията в света с първи ръст от 2007 г. до над $2,2 трлн.

Увеличението може би маркира началото на нов цикъл от сделки

10:47 | 17.12.10 г.
Сливанията и придобиванията в света с първи ръст от 2007 г. до над $2,2 трлн.

Корпоративните сливания и придобивания в света се повишиха тази година за първи път от 2007 г. и това би могло да маркира началото на нов многогодишен цикъл от сделки, в който развиващите се икономики формират по-голяма част от тях, пише Ройтерс.

Обявените сливания и придобивания са нараснали с близо една пета тази година до 2,25 трлн. долара в глобален мащаб, сочат предварителни данни на Thomson Reuters. Развиващите се пазари са формирали рекордните 17% от сделките, като обемът на сделките в тях достига 378 млрд. долара.

Същевременно развитите пазари изостават. При глобален ръст на сливанията и придобиванията от 19%, увеличението в САЩ е 11%, а в Европа - 5%.

Енергийният сектор е най-активният през годината, като сделките в него се повишават с  близо 40% до 482 млрд. долара, следван от финансовия и суровините.

Следващата година може да е още по-натоварена. Сред тези, които прогнозират допълнително увеличение, са шефове на компании, банкери, големи инвеститори като Schroders и анализатори в банки, сред които Credit Suisse, Nomura и Societe Generale.

„Според нас обемът на сделките и придобиванията ще нарасне следващата година, определено ще има повече трансгранична активност от всякога и Азия отново ще е по-голяма част от уравнението“, казва Скот Матлок, председател „Международни сливания и придобивания“ в Morgan Stanley.

Според Deutsche Bank следващата година може да донесе дори по-голямо увеличение. „Увеличението на активността при сливанията и придобивания през 2011 г. би трябвало да надхвърли това от 2010 г.“, посочва Хенрик Аслаксен, директор глобални сделки в банката.

Средните очаквания на висши ръководители на компании са за обем от 3 трлн. долара през следващата година, сочи скорошно проучване на Thomson Reuters и Freeman.

Това означава, че 2011 може да е втората от няколко години на увеличаване на сделките. По-рано тази година анализатори на Citi посочиха, че светът е в „подножията“ на нов цикъл от сливания и придобивания. Тези цикли обикновено продължават години – последните пикове са регистрирани през 2000 г. и 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още