IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията в света замръзнаха заради коронавируса

Миналата седмица сключените сделки са възлезли на едва 12,5 млрд. долара

21:09 | 01.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Дългогодишният бум на сливанията и придобиванията приключи към края на март, тъй като последиците от коронавирусната пандемия понижи цената на акциите на корпорациите и пренасочи вниманието на ръководителите към спасяването на собствените им компании вместо към закупуването на други, пише Financial Times.

Миналата седмица сключените сделки са възлезли на едва 12,5 млрд. долара, най-ниското седмично равнище от април 2009 г. Общата стойност на сделките през първото тримесечие е намаляла с 28% спрямо година по-рано до 698 млрд. долара, най-слабото начало на годината от 2016 г. насам.

Тримесечният спад се дължи главно на рязкото намаляване на активността в САЩ. Общият брой на трансакциите и на сделките на стойност над десет милиарда долара е намалял значително на глобално равнище, сочат данни на Refinitiv.

Леон Калвариа, президент на подразделението за институционални клиенти на Citigroup, съобщи, че очаква сливанията и придобиванията почти да замръзнат в краткосрочен план, тъй като повечето компании, обмислящи придобиване, са натиснали бутона за пауза.

„Всички мислят за служителите и клиентите си на първо място. Малко компании ще сключват сделки с кешови плащания в тази среда, а фондове за частни капиталови инвестиции ще се съсредоточат повече върху управлението на портфейла им от компании, преди да започнат да сключват сделки“, коментира Калвариа.

Темпът на сключване на сделки сред американските компании започна да се забавя, още преди пандемията да накара ръководителите в САЩ да блокират най-тежко засегнатите градове в страната, включително Ню Йорк, който е център на американската финансова индустрия.

Придобиването от Morgan Stanley на компанията за брокерски услуги ETrade and Thermo  на стойност 13 млрд. долара и закупуването от Fisher’s на холандската компания за диагностика Qiagen срещу 11,5 млрд. долара са били сред малкото мега сделки през първото тримесечие. Като цяло дейността по сливания и придобивания в САЩ е намаляла с 51% до 253 млрд. долара през тримесечието спрямо същия период на миналата година.

Обемите в Европа обаче са нараснали с 51% до 232 млрд. долара през същия период. Това се дължи на ръста на придобиванията от фондове за частни капиталови инвестиции и закупуването чрез сделка само с акции на застрахователния брокер Willis Towers Watson от конкурента му Aon. Но по-голямата част от дейността в Европа е била осъществена преди пандемията на промени фокуса на корпорациите.

„През първата седмица от криза всички гледат счетоводните си баланси и казват, че всичко изглежда наред. След това времето тече, те наблюдават похарчените средства на фона на спадащите приходи и се съсредоточават върху ликвидността си, кредитния си профил и рейтинга си“, казва Дитрих Перела, ръководител на европейското подразделение за консултантски услуги на Perella Weinberg Partners.

„Подозирам, че ще има някои добри, старомодни дефанзивни сливания, тъй като компаниите ще трябва да ускорят консолидацията“, допълва той.

Данните за Европа са били повлияни и от включването на прехвърлянето на мажоритарен дял в руската банка Сбербанк от централната банка на страната към контролиран от държавата фонд. Refinitiv определя сделката за 40 млрд. долара като най-голямата от началото на годината.

Пандемията, която започна от Китай и по-късно достигна до Европа, Северна и Южна Америка, се е отразила негативно и на трансграничните трансакции през тримесечието, които са намалели със 17 на сто спрямо година по-рано до 204 млрд. долара. Трансграничните сделки може да пострадат още, тъй като правителства от страни членки на ЕС до Австралия заявяват желанието си да защитят местните компании от придобиване от чуждестранни конкуренти след разстройването на пазарите.

Редица компании подчертаха, че настоящата криза е различна от тази през 2008 г., когато финансовата система беше в основата на проблема, и заявиха, че очакват дейността по сливания и придобивания да се възстанови след края на пандемията.

„Дейността по сливания и придобивания се забавя, тъй като клиентите опитват да преценят накъде се движи пазарът и въздействието върху отделни сектори и бизнеси и чакат стабилизирането на оценките, но диалогът остава силен“, казва Рос Лесперанс, един от глобалните ръководители на банкирането в UBS.

„Със сигурност ще има забавяне на активността, но след като нещата се оправят, тя вероятно ще скочи отново и ще се ускори много по-бързо, отколкото след финансовата криза в някои сектори“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още