IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията в световен мащаб с най-силен ръст от 2007 г.

През първото полугодие те са нараснали със 75% на годишна база до 1,75 трлн. долара

11:51 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сливанията и придобиванията в световен мащаб с най-силен ръст от 2007 г.

Общата стойност на сливанията и придобиванията в световен мащаб надхвърли 1,75 трлн. долара през първите шест месеца на година – ръст от 75% на годишна база и най-силният от 2007 г. насам, пише Financial Times. Само през второто тримесечие са били сключени сделки за 925 млрд. долара.

Ускорената активност подчертава промяната в мисленето на мениджърите на компаниите в САЩ, Европа и Азия. Бягството от риск и експанзията чрез основна дейност, преследвани след началото на финансовата криза, сега са пренебрегнати заради увереността, че растежът може по-лесно да бъде закупен, отколкото да бъде постигнат.

Стойността на сливанията и придобиванията скочи на всички три континента през шестте месеца, след като компаниите, много от които с огромни парични средства в балансите си, започнаха да сключват сделки с охота.

В САЩ от началото на годината стойността на обявените сливания и придобивания възлезе на 748,5 млрд. долара – с почти 3/4 повече от стойността им преди година. В Азиатско-тихоокеанския регион сделките са за 327,8 млрд. долара, или с 85% повече. Периодът е и най-добрият за сключване на сделки в региона, откакто Thomson Reuters започна да събира данни от 1980 г.

В Европа сливанията и придобиванията се завръщат с пълна сила – стойностите от 509 млрд. долара са над два пъти повече в сравнение с тези от 2013 г.

Според един от ръководителите на звеното по сливания и придобивания в Citi Питър Таг компаниите са започнали да приемат „волатилния свят, в който живеем, като нова нормалност. Винаги ще има ситуации, които ще се случват някъде - като Ирак или натрупване на високи нива на държавни дългове Компаниите все по-често вземат решение за действие в тази среда срещу растежа на всяка цена, който не може да се поддържа със съкращаване на разходи и експанзия чрез основна дейност. Ето защо перспективите пред активността при сливанията и придобиванията са добри.“

Възстановяването се разпростря в повечето сектори, с изключение на финансовия, където по-суровите регулации потиснаха апетита.

„Наличието на дълг и евтиното финансиране предоставят възможност за осъществяване на сливания и придобивания, но сделките се сключват благодарение на стратегическата логика“, коментира ръководителят на звеното по сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка на Goldman Saсhs Жилберто Поци.

По-сериозна активност наблюдаваме в здравеопазването, където стойността на сделките достигна 317,4 млрд. долара през първото полугодие – рекордна сума, която е с 15% по-голяма от съвкупната стойност за 2013 г., а именно – 275 млрд. долара.

Много oт сделките се оценяват за над 10 млрд. долара. Med­tro­nic ще придобие Covi­dien за 48 млрд. долара, а Valeant ще плати 62,5 млрд. долара за Allergan. Индустрията можеше да отчете дори по-впечатляващ старт тази година, ако Pfizer и AstraZeneca бяха постигнали съгласие.

„Много от тези трансакции са били обмисляни дълго време, но куражът за осъществяването им се завърна през последните 12 месеца“, заявява един от ръководителите на звеното за корпоративно банкиране и търговия с ценни книжа в Deutsche Bank Робърт Ранкин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още