Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Съществуващите статистики я завишават, тъй като не обхващат реалния брой на заразените, а само установените случаи

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Снимка: Getty

Ако е вярно, че новият коронавирус ще убие милиони без инструкции за стоене вкъщи и карантини, тогава извънредните мерки, които се предприемат в градовете и щатите на Америка, със сигурност са оправдани. Но има малко доказателства, които да потвърждават това предположение, като прогнозите за смъртността вероятно са надценени неимоверно, пишат за Wall Street Journal д-р Ерън Бендейвид и д-р Джей Батачаря, професори по медицина в Станфордския университет.

Страхът от Covid-19 се основава на високата оценка за смъртността - 2% до 4% от хората с потвърден вирус са починали, според Световната здравна организация и други институции. Така че ако 100 милиона американци в крайна сметка се заразят, от 2 до 4 милиона биха могли да умрат. Двамата автори на анализа вярват, че тази оценка е дълбоко погрешна. Истинската смъртност е частта от заразените, които умират, а не от идентифицираните случаи.

Още по темата

Второто съотношение е подвеждащо поради отклоненията при тестването. Степента на отклонение е несигурна, тъй като наличните данни са ограничени. Но тя може да прави разликата между епидемия, която убива 20 000, и такава, която убива 2 милиона. Ако броят на действителните инфекции е много по-голям от броя на докладваните случаи, тогава истинската смъртност е много по-ниска. Това е не само правдоподобно, но и вероятно въз основа на това, което знаем досега.

Извадки от населението в Китай, Италия, Исландия и САЩ предоставят съответните доказателства. На или около 31 януари държавите изпратиха самолети за евакуация на гражданите си от Ухан. Когато тези самолети кацнаха, пътниците бяха поставени под карантина. След 14 дни процентът на положителните случаи бе 0,9%. Ако това съотношение е преобладавало в голям Ухан на 31 януари, то с население от около 20 милиона този регион е имал 178 000 инфекции, около 30 пъти повече от броя на съобщените случаи. В такъв случай коефициентът на смъртност би бил най-малко 10 пъти по-нисък от оценките въз основа на докладваните случаи.

Да разгледаме североизточния италиански град Во, близо до столицата на провинцията Падуа. На 6 март всичките му 3 300 души са били тествани за коронавирус, като 90 са дали положителни проби, т.е. разпространението е 2,7%. Прилагането на това съотношение върху цялата провинция с население от 955 000 дава 26 000 инфекции, докато реално всъщност са били регистрирани 198 случая. Това е повече от 130 пъти над действително съобщените случаи. Тъй като 8% смъртност в Италия е получена от потвърдените случаи, реалната такава може би е по-близо до 0,06%.

В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 човека без никакви симптоми изследователите оценяват разпространението на болестта на малко над 1%. Първият случай в Исландия беше отчетен на 28 февруари, седмици след САЩ. Достоверно е делът на заразеното население в САЩ да е двойно, тройно или дори 10 пъти по-висок от оценките за Исландия. Това също предполага драстично по-ниска степен на смъртност.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (48)

   1| 2| 3| 4| 5    
0
 
4
 
48
dr.5rov до: Ку-Ку
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Добре Приятел, най-сетне ме разбра, че цитирам "лансираните данни за короната са неточни и подвеждащи". Това ми беше и първото твърдение.
Хубаво е да стигнем до общо мнение след обсъждане. В спора се ражда истината. Поздрави.
0
 
5
 
47
Ку-Ку до: dr.5rov
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Приятел, ти ако досега не си разбрал, че лансираните данни за короната са неточни и подвеждащи, тогава не знам какви точно аргументи търсиш. Най-малкото би трябвало да ти направи впечатление, че измерената смъртност в два съседни и почти идентични в социално и икономическо отношение района - Северна Италия и Австрия - се разминава в десетки пъти. За да пресметнем реалната смъртност при короната са ни необходими данни, които в момента нямаме. Можем само да се опитваме да я оценим косвено, чрез малко и непреставителни извадки, както са направили и авторите на статията. Единственото сигурно е, че няма как смъртността да е 10%, дори 5% или 3%, защото докладваните в момента данни (броя починали, които са инфектирани спрямо общия брой инфектирани, които са открити) се явяват естествена горна граница на реалната смъртност (защото не всички отечетени починали са починали заради вируса и не всички заразени са открити).
2
 
5
 
46
преди 6 дни
Много ясно, че е така !!! Неслучайно Доналд Тръмп - този мъдър човек, иска да премахне карантинните мерки в САЩ. Той разбира, че мерките ще са много по-страшни от самата болест като последици.
0
 
4
 
45
преди 6 дни
коронавируса го направи датата, за да не ходя до Балчик тая година...
1
 
3
 
44
dr.5rov до: Ку-Ку
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Няма да споря за начина по който се прави статистиката за заболели от грип и починали вследствия на усложнения от този грип. Важното е методът по който се пресмята процент заразени и процен починали вследствие някой си грип е един и същ. Т.е. както се пресмятат заразени и починали от този последния грип В май беше, така трябва да се пресмятат и тези заразени и починали от корона вирус. Ако методът не е същият, тогава цифрите са несъпоставими и цялото словесно упражнение в тази статия е подвеждащо. Ще е грешка, ако някой си направи изводи и и заключения от написаното тук. Толкова.

Още от Други
Сливанията и придобиванията в света замръзнаха заради коронавируса