Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

SOCAR: Южният газов коридор може да пренася газ от Туркменистан и Казахстан

Доставките на природен газ по Южния коридор са планирани да започнат през последното тримесечие на 2020 г., посочи вицепрезидентът на SOCAR Елшад Насиров

SOCAR: Южният газов коридор може да пренася газ от Туркменистан и Казахстан

Снимка: Ройтерс

Южният газов коридор, който предвижда транспортиране на азербайджански газ за Европа, може да пренася и гориво от Туркменистан и Казахстан, заявиха от енергийната компания SOCAR, цитирана от руската медия „Москва-Баку“

Още по темата

Ако страните от Европейския съюз (ЕС) се нуждаят от повече газ, можем да транспортираме такъв и от Туркменистан и Казахстан“, заяви Елшад Насиров, вицепрезидент на държавната азербайджанска компания.

Насиров отбеляза, че доставките на природен газ през втората фаза от развитието на находището „Шах Дениз“ ще бъдат разпределени приблизително по следния начин: 6 млрд. куб.м газ ще бъдат насочени към Турция, 0,5 млрд. куб.м ще бъдат транспортирани до Албания, 1 млрд. куб.м ще отидат към Гърция, 1 млрд. куб.м за България чрез междусистемната връзка, която се изгражда в момента, и 18 млрд. куб.м за Италия „ако е необходимо“.

Що се отнася до ангажиментите за изпълнение, „всичко трябва да започне до последното тримесечие на 2020 г.“, посочи Насиров.

Церемонията по откриването на първия етап от проекта „Южен газов коридор“ се състоя на 29 май 2018 г. в Баку, а тази на „Трансанадолския газопровод“ се проведе на 12 юни в турската провинция Ескишехир.

Наскоро газопроводите на „Трансанадолския газопровод“ и „Трансадриатическия газопровод“ бяха свързани на гръцко-турската граница.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Как икономиката на Иран страда от конфликта със САЩ?