IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларната и вятърната енергия са удвоили глобалния си дял за последните 5 години

Въпреки напредъка си по отношение на новите ВЕИ инсталации, Китай остава икономика, която разчита предимно на изкопаемите твърди горива, сочи проучване

13:39 | 13.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на вятърната и соларната енергия в световния енергиен микс  са удвоили през последните пет години своя глобален дял, като това постижение ще помогне в борбата срещу глобалното затопляне, ограничавайки негативните ефекти от генерирането на енергия от замърсяващи източници, съобщава Bloomberg.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) съставляват близо 10% от мощността в повечето части на света през първата половина на тази година, сочи анализ на американската екологична група Ember.

Тази декарбонизация на електроенергийната мрежа беше засилена през тази година, тъй като блокировките и икономическият застой, породени от коронавируса, намалиха търсенето на електроенергия като цяло, позволявайки на ВЕИ да вземат допълнителна преднина в борбата за дял в глобалния енергиен микс.

1 1

Ember анализира производството на електрическа енергия в 48 страни, които представляват 83% от световния микс. Данните показват, че вятърната и слънчевата енергия са увеличили своя дял с 14% през първата половина на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година, докато глобалното търсене е спаднало с 3% заради въздействието на коронавируса.

И докато производството на вятърна и слънчева енергия нараства, това на електроенергия от въглищни централи продължава да се понижава, главно в западноевропейските страни, където действат стриктни политики за прекратяване на подобен тип производство.

2 2

В същото време Китай продължава да разчита на въглищата при генерирането на 62% от своята енергия, спрямо 68% преди пет години. В същото време делът на ВЕИ в страната нараства до 10%.

Все пак растежът на възобновяемите енергийни източници вероятно не се случва с нужния темп, за да може светът да постигне своите климатични цели  до средата на век, като въглищата продължават да се ползват като основен източник на енергия в много страни по света.

Употребата на въглища трябва да спадне с около 79% до 2030 г. спрямо нивата от миналата година, което означава ежегоден спад от 13% през следващото десетилетие, изтъкват от Ember.

3 3

Инсталирането на нови мощности на вятърна енергия ще се забави с повече или по-малко през следващите пет години, показват данни на BloombergNEF. Това ще затрудни реализирането на устойчив темп на удвояване на възобновяемата енергия на всеки пет години.

Въпреки че преходът към ВЕИ и природен газ в Европа продължава, в Китай продължава да отчита ръст на производството на енергия от изкопаеми горива.

Въпреки че азиатската супер икономика води в глобален план по размер на нови инсталирани ВЕИ мощности, както и при изграждането на ядрени мощности и водноенергийни централи, тя все още разчита на въглищата за повечето от нарастващите си нужди на енергия.

Китай съставлява около 54% от производството на въглищна електроенергия в света, в сравнение с 44% през 2015 г., изтъкват от Ember.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Altaeros Energies - отговор за "заетите хубави места" и това е само едно от решенията. В Япония строят плаващи острови с ветрогенератори, инсталират ги по небостъргачи...Някой като каже, че не става и мозъците заработват, за да намерят начин да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 3 години
зелката иска навсякъде, където се обърнеш да има вятърни мелници, няма природа няма гора няма нищо, само мелници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Как ще се утрои като казват, че инсталирането ще се забави. Хубавите места вече ги заеха:Инсталирането на нови мощности на вятърна енергия ще се забави с повече или по-малко през следващите пет години, показват данни на BloombergNEF.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
Импе , за изминалите 5 години дялът се е удвоил , за следващите 5 ще се утрои ... оглеждай се за изгряващи звезди , да не останеш на сухо с мастодонтите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Аха - 10% в НЯКОИ части на света - колко удобно. :) В такива случаи се казва общ дял от енергийния микс, ама както и да е. Разбира се - хвалбата е за първата половина на годината - при спрели икономики, повече или по-малко замрял живот и гарантирано изкупуване на скъпият ток от ВЕИ. Тоже: колко удобно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още