IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Екстремните промени в климата застрашават кредитните рейтинги

Според агенцията по-бедните страни и тези с по-нисък рейтинг са сред най-уязвимите на суровите климатични изменения

08:50 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Въпреки нарасналите случаи на екстремни климатични изменения до този момент S&amp;P не е ревизирала рейтинга на нито една държава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки нарасналите случаи на екстремни климатични изменения до този момент S&P не е ревизирала рейтинга на нито една държава. Снимка: Ройтерс

Климатичните промени ще бъдат значителен фактор при определянето на държавните кредитни рейтинги, като оценките вече са поставени под натиск, предупреждават от агенция Standard & Poor's Ratings Services (S&P).

В свой нов доклад S&P твърди, че промените в климата и в частност – глобалното затопляне – ще се отрази негативно на икономическия растеж на държавите, на техните международни позиции и на публичните им финанси.

„Климатичните промени най-вероятно ще бъдат един от световните мега трендове, който ще повлияе на държавните кредитни рейтинги - в повечето случаи негативно“, гласи докладът.

Последните екстремни изменения на метеорологичните условия – от тайфуна Хаян във Филипините до значителните наводнения във Великобритания – привлякоха вниманието към финансовите и икономическите ефекти от климатичните промени.

Също така те поставиха на преден план растящите разходи от природните бедствия. Според презастрахователната компания Munich Re общите загуби в Източна Азия, например, са били под 10 млрд. долара на година, но през последното десетилетие са превишили 20 млрд. долара и са скочили дори до 50 млрд. долара.

Но въпреки нарасналите случаи на екстремни климатични изменения до този момент S&P не е ревизирала рейтинга на нито една държава.

„Предполагайки, че екстремните климатични изменения нарастват както по честота, така и по размери, е въпрос на обсъждане как тези тенденции ще се отрази на рейтингите, които даваме на държавите“, твърдят експертите.

Според тях по-бедните страни и тези с по-нисък рейтинг ще пострадат най-много от климатичните промени. Всички 20 нации, които S&P определя като най-уязвими, са развиващи се пазари, като преобладават тези от Африка и Азия.

„Това е така заради зависимостта им от селското стопанство и трудовия пазар, които могат да бъдат уязвими при изменения на климата, но и заради по-слабата им възможност да абсорбират финансовите разходи“, смятат от S&P. Експертите добавят, че това може да допринесе за повишаването на глобалното неравенство по отношение на кредитните рейтинги.

Виетнам, Бангладеш и Сенегал оглавяват класацията на най-уязвимите, като САЩ и държавите от Европа са на последните места.

Докладът на S&P идва в момент, в който растат неизвестните относно икономическите последици от климатичните промени, след като политици, бизнес лидери и различни по вид организации изтъкват покачващите се рискове и свързаните с тях разходи.

По-рано този месец застрахователната компания Lloyd's предупреди, че браншът трябва да има предвид климатичните промени и в частност – екстремните метеорологични условия – при съставянето на своите модели за измерване на риска.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък разходите от природните и предизвиканите от човешка намеса бедствия почти са се удвоили за последните 10 години, нараствайки до 1,5 трлн. долара под формата на щети и загуби за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още