IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Ядрената енергия ще остане жива поне до 2040 г.

Едно нещо е сигурно според рейтинговата агенция – ядрената енергия няма как да продължи да съществува без държавна подкрепа

22:00 | 13.11.19 г. 49
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нарастващата конкуренция в лицето на евтината възобновяема електроенергия, опасенията относно безопасността и нарастващите разходи за нови централи тласкат ядрената енергия към ръба на пропастта - освен в Русия и Китай, където индустрията продължава да се ползва с широка държавна подкрепа, посочват от S&P в бележка до инвеститорите.

Това е може би една от най-лошо пазените тайни в енергийния свят - ядрената енергетика няма да може да се изправи на крака без държавна подкрепа, пише Euracitv. 

 „Глобалната ядрена промишленост е изправена пред предизвикателства, свързани с опасенията относно безопасността, затягането на регулациите след трагедията с  АЕЦ „Фукушима“, политиките за постепенно прекратяване на ядрените мощности в няколко държави, наближаването на края на експлоатационния срок на съоръженията, все по-нестабилните енергийни пазари и конкуренцията в лицето на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“, споделя рейтинговата агенция в своята бележка.

S&P вижда малка икономическа обосновка за новите ядрени проекти в САЩ или в Западна Европа на фона на огромните разходи и възхода на ВЕИ, което вероятно ще доведе до значителен спад в производството на електроенергия от ядрени инсталации до 2040 г.

Но въпреки тези предизвикателства все още е твърде рано да се обяви ядрената енергия за мъртва, добавят от агенцията.

Китай и Русия, например, продължават да изграждат нови ядрени мощности, подкрепени от енергийните политики и значително по-ниските разходи за строителство.

В САЩ министърът на енергетиката Рик Пери обяви малките модулни реактори (SMR) като ключови за бъдещето на индустрията, като заяви, че този тип инсталации могат да осигурят достъп до електричество в райони, при които населението няма достъп до електроенергия.

Освен това кризата с климатичните промени привлече вниманието към съществуващите ядрени централи, които все пак представляват съществена част от енергийния микс с ниско съдържание на въглерод в Европа.

В същото време ядрената енергия се оказва ключов актив за страни като Франция, които имат огромен енергиен флот от атомни електроцентрали, голяма част от които вече са почти напълно амортизирани.

Всичко това означава, че ядрената енергия ще остане актуална поне до 2040 г., тъй като страните се стремят да намалят въглеродните емисии, посочват от S&P.

„Вярваме, че производството на електроенергия без наличието на въглерод, което съществуващите ядрени активи осигуряват, съчетано с постоянен растеж на ВЕИ, ще бъде основен фактор поне през следващите няколко десетилетия за постигане на целите по отношение на климата и ще подкрепи устойчивото снабдяване с електроенергия“, добавят от агенцията.

Несигурна перспектива

Но след 2040 г. бъдещето на ядрената енергия изглежда много по-несигурно и до голяма степен зависи от държавната подкрепа.

„Очакваме кредитните траектории на ядрените компании в световен мащаб да се различават в зависимост от националните енергийни политики и степента на държавна подкрепа за ядрената енергия“, добавят от рейтинговата агенция.

В Европа се разрази мащабна битка относно приемането или отхвърлянето на ядрената енергия от предстояща схема за устойчива финансова класификация, насочена към привличане на частни инвестиции в зелената икономика.

Въпреки че Франция подкрепя включването на ядрената енергия в проекта на ЕС за таксономия на зеленото финансиране, Германия и Австрия твърдят, че тази индустрия не е устойчива и не трябва да бъде подкрепяна от ЕС. Очаква се окончателното решение относно устойчивата финансова таксономия на ЕС да бъде взето през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Приятел, аз също от години не ходим до касата на енергото - плащам безкасово. Говориме за цени и кинти, а не за изходени километри, нали.... щот ние уж нещо работиме с ток, а не се забавляваме у дома като тебе. В момента докато пиша, под мене на долния етаж думкат машини с консумация около 43 КВт. , а аз съм неква семка - цехче некво, трохи от големите събирам. Ако отидеш у сериозни печатници за опаковки като тази в Своге или Юри Гагарин в Пловдив, там са стотици киловати. Я ми сметни за моите 43 КВт. за 10 чисти часа работа в денонощието колко палки да си приготвим за ВЕИ, та да съм на далавера? И в сметките добави за зареждане на два буса и две баничарки, ако са на ток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
аз казвам че ще има(поне един)? Или то няма да има, но ни е страх да чупим баса?--- До каква мощност ще е тоя един реактор, след като кажеш тоя важен детайл, може и да се хвана на бас с теб ... защото от сега мога да ти кажа че всеки следващ роувр на Наса към Марс ще е с малък реактор чийто живот е доста голям, следователно ще има поне един към 2040-2050 .... 2100 ако щеш.Даже като пример Вояджър пуснат 70те, в момента реактора му работи на малко над 80%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
И така - в заключение, Зельо, едно са локумите и лапешките ви еръпциш тука, а друго - числата и фактите. А когато този дебилизъм - игнорирането на числата и логиката - стигне до нивото на държавна политика, тогава Господ да е на помощ на човечеството...! Щото дали климатът ще ни убие е въпрос с голяма питанка, но човешката шизофрения със сигурност може да затрие тази цивилизация. Вече сто пъти писах - проблемът не е в източниците за добиване на енергия, а в нейното количество. А количеството енергия се определя от консумацията на блага. Тука постоянно се чуват загрижени за ядрените отпадъци гласове. Не знам дали некой е мислил как ше изглежда земята, когато (и ако) всичките ядрени и въглищни мощности се заменят с фотоволтаични полета и пилони с перки - вече разгледахме съотношението инсталирана мощност - произведена енергия - ефективността е 1:20. Трайността на слънчевите панели е 10-15 години. Искам някой да сметне колко енергия и колко и какви суровини ще са необходими за производството на тези панели и къде и как ще се преработват и утилизират, когато започнат да се подменят - колко енергия ще трябва и какви емисии ще се отделят ... Пак дълбоко подчертавам - умишлено избягвам темата за съхранение на енергията - батериите - цени, енергия и суровини за производство, енергия и средства за транспорт, трайност и време за амортизация, енергия и разходи по замяна и утилизация... там е поне още толкова... И все пак не стана ясно - в дни като вчера, ако нямаме АЕЦ и ТЕЦ, какво ще правим? Но едно стана абсолютно ясно - парите за нищо ги немате, или просто не можете да смятате... ;)И да хвърлим око в любимия сайт - днес е доста по-слънчево из България и можете да запеете пак дитирамбите за смъртта на АЕЦ - докарали сте от 2 ГВт. 8% точец... ше стигне да заредите неколко батерии за нощеска, а за бачкане - да е жив и здрав чичко Атом... ;)http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Помолих те да пишеш смислени неща и да си служиш с числа, а не да разтегаш локуми и да ги прокарваш със зелев сок. Аз ти поставих конкретна задача:2 ГВт. инсталирани ВЕИ мощности дават 2% от произведената вчера електроенергия и струват ?4 млрд. 2ГВт. инсталирана ядрени мощности вчера са произвели 40% от електроенергията и биха стрували като нови ?10 млрд. Колко ВЕИ мощности трва да се инсталират, за да произведат в ден като вчера 40% от електроенергията и колко ще струват?А ти си ми написал цел ферман с глупости и нико по задачата...Нищо не съм копал - информацията е публична. Колко са инсталираните мощности всички знаят. Ето ти един достоверен източник:https://hidro-energia.org/wp-content/uploads/2017/10/doklad_2017.pdfДанните в този доклад са от 2016 г. Управляващите пролетта се похвалиха, че тази година сме стигнал3 20% дял на инсталираните ВЕИ. Това прави над 2.4 ГВт. В доклада ясно се вижда, че при инсталирани 14% ВЕИ мощности, в годишен план са произвели 7% от електроенергията - това е средно с онези месеци, за които ти настояваш да гледаме. В съседство на чартовете се вижда и резултатът от АЕЦ - при инсталирани 16% от мощностите, делът на произведената енергия е 40%. Какво повече да копам?Относно общите инвестиции във ВЕИ - също дъвкана и предъвквана информация, но ето първото, което ми попада - интервю на Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация: На първо място като един от най-големите частни инвестиционни сектори в България, само за три години - от 2010 до 2012 година - инвеститорите във възобновяеми източници сме инвестирали над 4 млрд. евро в българската икономика.https://***.***/bg/news/5/energijniyat-sektor-tryabva-da-se-izchisti-ot-loshi-praktiki.htmlКолко е стойността на една инвестиция във ФЕЦ - говорим за сериозна, промишлена ферма и не за цената на понелите, а за работеща илектроцентрала - както сметате АЕЦ - цената на реакторите е 25% от стойността на централата, нали? Та, ето нещо актуално - Самсунг си продава фотоволтаичнити паркове в България и даже вече ги е продал - 43 МВт за ?78 млн. - по около ?1.8 млн./МВтhttp://***.dotbg.bg/article/7253601Това е цена за втора ръка, нали... ;) :lol: Ново нема как да излезе под 2 милки...Тези като на Слънчо изобщо нема да ги сметаме - не разбрах 20 палки за колко КВт е дал, но едва ли като заговорим за гигавати и ефективност сметката ше закрещи в полза на слънчаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Предложението е и за Аспарух - авторът на статията. Та, пич - приемаш ли облог за дамаджана добра ракия(7-8л). Аз залагам, че през 2050г ядрени реактори ще има(поне един), ти като автор на статията - че до 2040г всичко ядрено се затваря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Гледам, голям форум е станал.Но никой не ми отвръща на облога: zelka007, друг някой, хващаме ли се за дамаджана добра ракия, че през 2050г ядрени реактори - аз казвам че ще има(поне един)? Или то няма да има, но ни е страх да чупим баса?.. Хех, палячовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
леле ... човек да не иде да поработи преди коледа . верно , че има дни лятото кога се почесвам до обяд ама ... много си серт началник , искаш всичко и веднага :))) . тъй ... три студени дни зимъска показателни ли са за индустрията , а ? някой некъде да пише , че цялата индустриална база на ЕС ще мине на фотоволтаици и перки от утре ? че на мен некой ако ми беше казал преди 2 години , че ще правят батерии с мощност мегавати и ще ги включват като ups ама наобратно за честотно регулиране щех да му се изсмея ... ама на , правят го , че и е по-евтино от всичко дето сме измислили и го прилагаме човечеството като технология досега ... накъде зачетох че и у нас се проектира една такава , но в малък мащаб за да се тества в системата ... какви времена а :)))що не гледаме пролетта , лятото , ранна есен ? или не ти се смята ? виждаш ли къде водим разговора .... НЕ ДАЛИ е възможно , а кога само не е възможно ;) ... да в тези студени и тъмни месеци , когато консумацията е по-висока не е възможно да се сглоби стабилна мрежа . засега ! през останалото време ? макар че и на тъмните месеце им се вижда края , ама няма комерсиално работещо решение . живи и здрави пак ще си пишем след една петилетка дали е възможно ... лятото спират фотоволтаици да продават , напролет и лятото спират и вятърни паркове ... дотам са го докарали вече :)))откъде ги изкопа тези милиардни инвестиции и гигавати в БГ за фотоволтаици не разбрах :))) ... то пиковата мощност я гледа само импа и ни сочи с пръст :))) . на фотоволтаиците се гледа средно годишно производство . по-принцип и АЕЦ не може да постигне фактор на капацитет 100% , ама това е друга тема . към днешна дата има около 400 фотоволтаични централи в БГ , като тия от по няколко милиона евра и мегавати можеш да ги избориш на пръстите на двете си ръце всички останали са в порядъка 30kWp и 100kWp и тук-таме 300 . освен това масово са строени до към 2011-12 по тогавашните цени около $2000-2500 за kWp ... това между другото е вярна цифра в твойте сметки :))) , ама сегашните цени 2019 са около $650-800 за kWp . другото дето се строи си го вдигат за собствена консумация хората ... те ти карта на по-големите и значимите и сам смятай ... :http://data.mapchannels.com/mc4/17318/bgpv_installed_17318.htm?v=20190825015129&edit=1на немската карта , дето я даваш , що не цъкнеш в хисторито и да видиш март, април, май, юни, юли, август, че и септември можеш да погледнеш :))) после смени годината на 2010 и пак позяпай , па можеш и да посмяташ за 10 години какво са постигнали . и въпреки това са супер-мега ефективна икономика . че и целият ЕС влачат дето се вика с тях ... в това си прав , там смятат какво и как 100 пъти по грамотни от мен хора дето се занимават с енергетика професионално . аз само зяпам постфактум постиженията и периодично споделям с форума , за да си почешем езиците дето се вика :))) . и грамотните хора в немско са решили , че всичко ще става без АЕЦ , а след 5-6 петилетки и без ТЕЦ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Прав си :( Ами в крайна сметка ме боли онази работа. Аз седма година не ходя до касата на енергото а те нека си говорят. Няма да споменавам, че като се скрие слунцето значи вали :) Вец ще работи също добре :) Ама нека се редят на касите на енергото :)))) То и телефони да се зареждат по безжич. начин нямаше но ето има. А и забравих да допълня от 11 години карам кола на ток и много яко ме увещаваха как батерията ще се прецака и тн .... е за 11 години влизам в бокса само за гуми хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 4 години
спориш с технически неграмотни хора... не им пука за цифри и физични закони, даже ги мързи да прочетат кво си им дал наготово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
И понеже съм сигурен, че ентусиазъм да се смята нема - доста по-приятно е да се копират линкове към Градът на Слънцето, ще ви метна още малко сметки:До момента във ВЕИ мощности в България са инвестирани между 3.5 и 4 млрд. евра. Колко е набутал НЕК в жици, за да ги включи, не е ясно. Само парковете са грубо между 7 и 10 млрд. лева, което е половината от нов АЕЦ и това са инвестиции, сметнати с възвращаемост макс. за 10 години, а не за 40-60 както при АЕЦ. Тези 10 млрд. ги плащаме ежедневно през сметките за ток. Въпросът е КАКВО ПОЛУЧАВАМЕ?????Както писаха по-долу, единственото, което постигнахме е, че плащаме вече тока от АЕЦ и ТЕЦ по 18 стинки без ДДС, вместо по 8. Разликата отива в джобовете на инвеститорите. Едни money for nothing - нула, нил насреща!!! Пак показвам какво получаваме от 10 млрд. лева инвестиции във ВЕИ:http://***.eso.bg/?did=124#Оперативни%20данниДовечера ще са две псолютни, красиви, чисти нули срещу ФЕЦ и ВяЕЦ,,, :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още