IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумения за 64 млрд. долара са подписани на форума "Един пояс, един път"

Сътрудничеството в инициативата е изискване на съвременната епоха и е изгодно за всички страни, заяви китайският президент Си Дзинпин

15:47 | 27.04.19 г. 1
<p>
	Вторият форум за международно сътрудничество &quot;Един пояс, един път&quot;, 25-27 април в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вторият форум за международно сътрудничество "Един пояс, един път", 25-27 април в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин съобщи, че участниците във втория форум "Един пояс, един път" в Пекин са сключили 283 споразумения за общо 64 млрд. долара, предадоха ДПА и ТАСС.

"Тези резултати показват, че сътрудничеството в инициативата "Един пояс, един път" е изискване на съвременната епоха. То поставя интересите на хората на първо място и е широко подкрепяно и изгодно за всички страни", заяви Си Дзинпин.

Вторият форум за международно сътрудничество "Един пояс, един път" протече от 25 до 27 април в Пекин.

В речта си китайският президент повтори, че този гигантски инфраструктурен проект ще наблегне на "отворено, чисто и зелено развитие", а различните участници в него "ще се консултират като равни". 

Страните участнички в "Един пояс, един път" се договориха да разширят сътрудничеството си по суша, въздух и море, както и в дигиталната сфера, каза Си Дзинпин. Той добави, че участниците във форума са се споразумели да работят над създаването на икономически коридори и зона за търговско-икономическо сътрудничество.

Страните участници в инициативата на китайското правителство "Един пояс, един път" заедно ще се противопоставят на протекционизма и ще отстояват принципите на откритата световна икономика, заяви още президентът на Китай по време на кръгла маса в рамките на форума "Един пояс, един път", предаде ТАСС.

В момента световната икономика преминава през сложен период, съпроводен от недостатъчен растеж и усилване на тенденцията към понижаване, заяви Си Дзинпин. В този контекст "сме длъжни да се придържаме към тясно сътрудничество, установяване на партньорство и всестранна взаимносвързаност", каза китайският президент.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че е насърчен от обещанието на президента на Китай да следва курс на свободна търговия, мултилатерализъм и устойчиво развитие в рамките на инициативата, предаде Ройтерс. 

Петер Алтмайер заяви също, че големите страни от ЕС искат да правят сделки с Китай като група, вместо да подписват двустранни споразумения като отделни държави. Алтмайер посочи, че Германия, Франция, Испания и Великобритания са показали на форума, че "в голямото си мнозинство" ЕС е единен в своето убеждение, че "само заедно можем да приложим нашите позиции".

Руският президент Владимир Путин заяви, че всички лидери, с които се е срещнал в Пекин на форума "Един пояс, един път", са готови да си сътрудничат с Русия. "За нас е важно, че установяваме много добри отношения с нашите партньори, с повечето страни по света. Всички, с които се срещнах, искат да работят с нас", заяви Путин. 

Търговските войни и ограничения вредят на световната икономика и това го разбират почти всички страни, каза руският президент. Коментирайки китайската инициатива за международно сътрудничество "Един пояс, един път", Путин изрази увереност, че такива проекти имат добро бъдеще, защото от тях са заинтересовани практически всички страни. "Либералните ценности, които сега защитава Китай, са нужни на цялата световна икономика", отбеляза руският президент. 

/по БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 4 години
Путин подкрепя и се бори за либералните ценности.САЩ са националисти.Ква станя тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още