IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среща по време на кризи

Срещата на върха на Г-20 в Аржентина е среща на един разединен свят

10:43 | 30.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Столицата на Аржентина е "под обсада" заради срещата на държавни и правителствени ръководители от 20-те най-могъщи страни на планетата, която се очертава като най-конфликтната от създаването на този форум преди 10 години, в разгара на финансова криза, пише френският в. "Фигаро" по повод събитието.

Китайско-американската среща на четири очи и присъствието на саудитския престолонаследник заплашват да засенчат по-глобални залози като търговията и климата отбелязва вестникът. В интервю за аржентинския в. "Насион", публикувано вчера, френският президент предупреди без заобикалки, че рискът идва от двустранната среща на лидерите на Китай и САЩ и от една разрушителна за всички търговска война. Заседанията, посветени на работата за "справедливо и устойчиво бъдеще", може да попаднат до голяма степен под сянката на няколко всяващи смут световни фигури начело с американския президент Доналд Тръмп, следван от руския си колега Владимир Путин и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

От Тръмп до Си Дзинпин, тазгодишният форум на Г-20 е среща на един разединен свят, посочва френският седмичник "Обс" (бившият "Нувел обсерватьор"). Тръмп, Путин Ердоган, Си Цзинпин, Бин Салман - рядко се случва почти всички основни фигури, замесени в международните кризи, да се намират на едно и също място.

Незадължаващите заключителни декларации от заседанията на срещата като цяло няма да доведат до значителен напредък в политическо или икономическо отношение. По-важно е онова, които се случва успоредно - двустранните контакти или преговорите в по-малки групи, между лидери, убедени до един в личната си способност да влияят на световните събития, допълва изданието.

Китайски и американски висши служители са обсъдили организирането на следващ кръг преговори, през декември във Вашингтон, ако китайският президент Си Дзинпин и колегата му Доналд Тръмп се договорят този уикенд в Буенос Айрес за примирие в търговската война, посочва британският в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, запознати с подготовката на разговорите. Според източниците Си и Тръмп могат да постигнат примирие.

Ръководителят на преговорния екип от китайска страна - вицепремиерът Лю Хъ - ще оглавява делегация от 30 представители в американската столица на мисия, която засега се планира за 12-15 декември. Двете страни запазват дълбоките си различия по множество критични въпроси, докато двамата президенти се готвят за "работна вечеря" в кулоарите на големия форум - първата им лична среща от повече от година, допълва вестникът.

Отменянето от Доналд Тръмп на срещата му с руски президент Владимир Путин в последната минута подчерта колко отчаяни са станали руско-американските отношения въпреки сериозните усилия на Тръмп за приятелски връзки, като Кремъл все повече се налага в международен план, докато Вашингтон е погълнат от разследването за връзки между обкръжението на Тръмп и Москва, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

След убийството на журналиста Джамал Кашоги лидерите от Г-20 преценяват как да се отнасят със саудитския престолонаследник. Срещата на върха в Аржентина ще е първата проверка за способността на принца да съхрани авторитета си на международно утвърждаващ се държавник след убийството на Хашоги, пише в друга статия "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Все още правителството на всяка държава от Г-20 пренебрегва истината, че същественият източник за нарастващите страдания са възникналите щети при работата на централната банка.Спасението на съответна държава от катастрофална криза е възможно с прекратяване на местната проява на световна грешка да няма защита срещу щети при работата на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още