Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Срещата на СТО в Аржентина завърши без заключителна декларация

Не беше постигната договореност по земеделските реформи, а нови теми като електронната търговия, дори не бяха обсъдени

Срещата на СТО в Аржентина завърши без заключителна декларация

Снимка: Архив Ройтерс

Министерската конференция на Световната търговска организация (СТО) в Аржентина завърши без съществени резултати в обстановка на растящо безпокойство за многостранната търговска система, предаде DPA, цитирана от БТА.

Участниците не успяха да приемат заключителна декларация. Един от 164-те членове на СТО отхвърли проектодекларация, в която се подчертава важността на многостранната търговия и развитие, съобщи говорителят на СТО Кийт Рокуел.

На срещата не бе постигнато единодушие по каквито и да било важни въпроси. Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом я определи като "пропусната възможност".

Генералният директор на СТО Роберту Азеведу изрази разочарование, че конференцията не е постигнала целите си, въпреки положените големи усилия. Той каза, че СТО ще трябва да се вгледа в себе си и да се опита да разбере по-добре различните интереси на партньорите си.

"Тъжната истина е, че не успяхме да се договорим дори за спиране на субсидиите за незаконния риболов. Това е наистина възмутително", каза Сесилия Малмстрьом. 

Още по темата

СТО също така не е постигнала договореност по "никакви стъпки" в земеделските реформи и дори не е започнала да обсъжда нови теми като електронната търговия, малките и средни предприятия или по-голямата прозрачност на услугите, добави тя.

САЩ не бяха споменати поименно, но в СТО расте безпокойството от протекционизма, който администрацията на Доналд Тръмп иска да въведе в световната търговия, отбелязва ДПА.

В понеделник търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обвини членките на СТО, че наблягат на арбитража вместо на преговорите и заяви, че някои богати страни получават нечестно предимство, защото се отнасят с тях като с развиващи се страни. Лайтхайзър напусна конференцията същия ден.

Роберту Азеведу същевременно подчерта, че много страни са изразили подкрепата си за СТО, предаде ТАСС. "За наше разочарование тази подкрепа не се превърна в действия", отбеляза той.

Председателката на конференцията и бившият външен министър на Аржентина Сусана Малкора заяви, че на конференцията се е потвърдило, че работата в рамките на СТО няма да се прекрати. Тя подчерта, че участниците са се договорили "да продължат преговорите по оставащите въпроси".

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Градовете не правят климатични инвестиции, където са най-необходими