IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривовете на пазарите сложиха край на плановете за IPO-та от Испания до Хонконг

Нестабилността на глобалните пазари накара компании като Tencent Music Entertainment Group и Cepsa да се откажат от намеренията си да станат публични

19:09 | 15.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нестабилността на глобалните пазари на акции промени плановете на различни компании за осъществяване на първични публични предлагания, съобщава Bloomberg.

Кои се отказаха?

В понеделник Абу Даби отложи плановете за първично публично предлагане на 25% от капитала на испанската петролна рафинерия Cepsa, тъй като инвеститорите дават заден ход от IPO, което иначе би било най-голямото в петролния сектор на Европа за последните десет години. 

Щатската компания за производство на фиброооптични кабели OCC Cables в петък заяви, че няма да продължи да работи по първичното си публично предлагане в Хонконг заради неблагоприятни пазарни условия.

Холандската LeasePlan, която е специализирана в автомобилния лизинг и управление на автомобилен парк, е поредната жертва на случващото се в момента на световните пазари, отказвайки се от IPO, което би могло да бъде оценено на 7,4 млрд. евро.

Sonae SGPS обяви в края на миналата седмица, че няма да пристъпи към публичното предлагане на стойност 412 млн. евро на подразделението си Sonae MC, притежаващо най-голямата верига супермаркети в Португалия „заради настоящите неблагоприятни условия на международните пазари“.

Tencent Music Entertainment Group, част от телекомуникационната компания Tencent в Китай, също спира плановете си за IPO в САЩ, заяви миналата седмица човек, запознат с въпроса.

От другата страна на монетата

Главният финансов директор на Porsche AG съобщи, че продажбата на акции от най-печелившото подразделение на Volkswagen  може да доведе до оценка на производителя на спортни автомобили на стойност до 70 млрд. евро.

Националната атомна компания на Казахстан Kazatomprom, най-големият производител на чист уран в света, обмисля листване на борсата в Лондон.

SoftBank Group е избрала банките, включително Nomura Holdings, Goldman Sachs Group и Deutsche Bank, с които да работи по IPO-то на бизнеса си с безжичен интернет в Япония, с което компанията може да набере 3 трил. йени (27 млрд. долара).

Дружеството, занимаващо се със софтуер за бизнес планиране Anaplan, което набра 263,5 млн. долара от своето публично предлагане, се радва на ръст в цената на акциите си от 43% по време на своя дебют на борсата в САЩ в петък, давайки на компанията със седалище в Сан Франциско пазарна оценка от близо 3 млрд. долара.

Knorr-Bremse, най-големият производител на спирачни системи за камиони и влакове, отчете повишение в стойността на книжата си с 1,7% в първия ден от борсовата си търговия в петък, което даде оценка на компанията от 13,1 млрд. евро. Германската компания осъществи второто най-голямо IPO в Европа през тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още