IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия до А+

Според рейтинговата агенция дефицитът на петролното кралство през тази година може да достигне 16%

10:35 | 31.10.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия до А+ от АА- в петък, съобщава CNNMoney.

Драматичният срив на цените на петрола през последните 18 месеца е довел до „ясно изразени отрицателни движения“ във финансовия облик на Саудитска Арабия, предупреди S&P.

Богатото на петрол кралство е преминало от здравословен бюджетен излишък от 7% от БВП през 2013 г. към прогнозиран дефицит от 16% през тази година. Според оценката на S&P, освен ако цените на петрола не се възстановят значително, Саудитска Арабия ще отчита сериозни дефицити през всяка една от следващите три години. По-нисък кредитен рейтинг означава, че кредитирането ще стане по-скъпо.

Перспективата на S&P за лидера в ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) остава негативна, което означава, че рейтинговата агенция може да намали още рейтинга, ако правителството не успее да овладее дефицитите или привърши парите в брой.

Това е поредното от серия предупреждения по отношение на проблемите пред зависещия от петрол Близък изток.

Международният валутен фонд (МВФ) наскоро предупреди, че повечето страни в региона ще изчерпят парите си в брой до максимум пет години, ако петролът се задържи на ниво от около 50 долара за барел. Прогнозата включва Саудитска Арабия, както и Оман и Бахрейн.

Проблемът е, че Саудитска Арабия изключително много зависи на петрола, който формира 80% от приходите ѝ. S&P посочва и „негъвкавите“ планове за разходи като една от финансовите „уязвимости“ на страната.

S&P вярва, че отговорът на Саудитска Арабия ще бъде използване на запасите от пари в брой и издаване на нов дълг. Страната вече продаде облигации през лятото, за да привлече поне 4 млрд. долара, като това е първият път, в който навлиза на пазара на ценни книжа от осем години насам. Централната банка на Саудитска Арабия е изтеглила и 70 млрд. долара от компании за управление на активи като BlackRock през последната половин година.

Други потенциални промени включват отлагането на някои разходни проекти и реформирането на щедрите субсидии за електроенергия, вода и горива. Източник от саудитското правителство наскоро заяви за CNN, че управляващите обмислят намаляване на държавните субсидии за газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Прочее, с толкова недоразвита икономика, като СА /говорим за комплексност, не за "БВП"!/ тези търбани не заслужават повече от ССС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Дано фалират, за да спрат да финансират джихад и строеж на джамии по целия свят. Според мен най-добрия начин Путин и Иран да се избавят от империята на злото оглавявана от Саудитска Арабия е да държат петрола в диапазона 40-50$ за барел в период от поне 5 години. ----------------------------------------------------------------------------------------------------Амин !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Да тъкат килими и да гледат камили...таман ше имат време по пет пъти дневно да бият чело у земята, и без туй друго не могат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
iPyramid
преди 8 години
Автоматичният "редактор" тутакси ми преформи думичката за тюрбан. ОК. Само да можеше наистина да редактира глупостите в статиите, цена нямаше да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
iPyramid
преди 8 години
Шанс на СА е да приеме християнството и да започнат *** да работят. Естествено, няма да се възползват, ще имат още един-два светли периода и, свърши ли черното злато, ще се пръснат по света. Ислямът е арабското проклятие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Силните на деня отдавна не се идентифицират с една или друга страна, а с местата където предасочват инвестициите си, т.е. Саудитска Арабия май е на дневен ред, щом платени джихадисти ги прехвърлят от Сирия и Ирак не само към Европа, Турция и Украйна, а и към Йемен (а тя е вече намесена директно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Саудитска Арабия не е независима монархия а колонизиранa провинция, т.е. територия с много природни ресурси и население с малки (в нейният случай никакви) шансове да защитава независимостта си. ПП: Предварително знам кой ще ми сложи минусче/та. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Тук нещо не си разбрал, Саудитска Арабия е господарят, а САЩ е подчинения, а не обратното. Арабската пролет не е наложена от САЩ, а от Саудитска Арабия с цел издигане на власт на ислямисти навсякъде из Близкия Изток и в последствие премахване на държавните граници и възстановяване на унищожения от Ататюрк Ислямски Халифат или Muslim Ummah както тя е наричала себе си. Редица американски медии писаха, че в администрацията на Обама е пълно с членове на забранената огранизация Мюсюлманско Братство, чиято цел е възстановяване на Халифата, който не знам защо у нас е наричан Османска Империя, такава империя никога не е съществувала е изобретена от историците с цел отклоняване на вниманието от ислямската концепция за Световен Халифат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
deant
преди 8 години
чудя се защо там няма арабсла пролет като у сирия? тея американци много избирателно налагат демокрацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Там Хелсингски комитет за права на човека няма ли бе джанъм...или то там човеци няма , само поданици на падишаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още