Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Стартъп набра 1,8 млрд. долара за развитие на термоядрен синтез

Технологията предвижда произвеждането на енергия при сливането на атомите

Стартъп набра 1,8 млрд. долара за развитие на термоядрен синтез

Снимка: Andre Malerba, Bloomberg

Commonwealth Fusion Systems събра 1,8 млрд. долара частни инвестиции в проект за развитие на термоядрения синтез. Така компанията прави крачка в състезанието, в което в момента стартъпи се борят за възможността да бъдат първият производител на беземисионна електроенергия с тази технология, пише The Wall Street Journal.

Сред инвеститорите в регистрираната в Масачузетс стартъп компания са Бил Гейтс и Джордж Сорос, както и компанията - майка на Google - Alphabet.

Още по темата

Commonwealth Fusion Systems не е единственият стартъп, занимаващ се с термоядрен синтез, който привлича вниманието на инвеститорите. Преди време Helion Energy също съобщи, че има финансиране за разработване на технологията. Опасенията за климатичните промени насърчават инвестициите в подобни начинания, смята изданието.

Години наред термоядреният синтез е технология, за която само се мечтае в енергийните среди. При нея се произвежда енергия при сливането на атоми и се използват основно два изотопа на водорода. В основата на разработките на тази нова технология са, че ядрен инцидент е невъзможен и няма отпадъци, които да трябва да бъдат съхранявани.

В момента ядрените централи произвеждат енергия от деленето на атомите.

Въпреки че за термоядрен синтез се работи от десетилетия, досега никой не е произвел чиста енергия по подобен метод. Това означава, че стартъпите в момента се борят да бъдат първите, които ще разработят технологията, но освен това и да я доставят до клиентите по мрежата.

"Всичко е в сферата на научната фантастика, докато някой не го постигне и тогава невъзможното става неизбежно", коментира изпълнителният директор на Commonwealth Fusion Systems Боб Мъмгаард.

Според данни от Асоциацията на термоядрената енергия и на британските регулатори на ядрената енергия досега компаниите в сектора бяха привлекли 1,9 млрд. долара за изследвания в тази насока. В началото на ноември Helion Energy съобщи, че е привлякла 500 млн. долара и си е осигурила ангажимент в размер на 1,7 млрд. долара. В сектора влизат нови инвеститори, сред които пенсионни и хедж фондове.

Плановете за разработки са различни, но на този етап повечето залагат, че процесът протича в гореща плазма. През септември Commonwealth Fusion успешно тества най-силния термоядрен магнит, който задържа и компресира плазмата.

Следващата стъпка на компанията е да разработи реактор, който да бъде готов до 2025 година, а първата централа, произвеждаща електроенергия с термоядрен синтез  да заработи в началото на следващото десетилетие.

През лятото Helion Energy също съобщи за голям пробив в разработката си - плазма с температура от 100 млн. градуса по Целзий, определяйки я като идеалната температура за централа с термоядрен синтез. Компанията планира до 2024 година да демонстрира производството на енергия по своята технология.

В сектора са оптимисти и отговарят на критиките на скептиците с "Всичко изглежда измислица, докато не го направим".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Балансът в пиково натоварване няма да е достатъчен за зелените енергийни мрежи