IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стево Пендаровски: Не очаквам България да блокира преговорите ни с ЕС

Членовете на македоно-българската комисия са имали онлайн среща преди месец и половина, която е била неуспешна, твърди президентът на Северна Македония

18:45 | 05.09.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски не очаква България да блокира началото на преговорите на страната му за присъединяване към Европейския съюз. В интервю за телевизионния "Канал 5", Пендаровски каза, че по-важното за него е не кога ще се случи междуправителствената конференция, която се очаква към края на годината, а какво ще съдържа преговорната рамка, и по-точно какви позиции от България ще включва тя, допълва БНТ. Президентът на Република Северна Македония каза още, че се е договорил отдавна с българския президент Румен Радев да посети София, но чак когато се види положителна стъпка в работата на съвместната комисия за историята и образованието. 

По думите му всички сигнали, идващи от Германия, която председателства в момента ЕС, казват, че междуправителствена конференция ще се проведе до края на годината, което би означавало началото на присъединителните преговори. "Всяка държава дава свои предложения, но ще трябва да се види кои от тях ще влезе в преговорната рамка като позиции на България. Аргументите ни за важните национални позиции са ясни. Надявам се, че никой в Европа няма да приеме формулировки за македонския език или че македонската нация е резултат от етническото инженерство. Мисля, че това няма да бъде прието от никого в Европа ", убеден е Пендаровски.

Той разкри, че членовете на македоно-българската комисия са имали онлайн среща преди месец и половина, която е била неуспешна. Македонската страна, казва Пендаровски, има своите аргументи, той очаква комисията да продължи работата си много скоро и да се стигне до резултати.

Държавният глава каза още, че би искал да вярва на очакванията на премиера Зоран Заев и вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, че след шест години страната му ще завърши преговорите с ЕС и сегашното правителство ще затвори 80% от главите, но предупреди и за проблемите, които се очакват по пътя. По думите му ЕС се затваря, Хърватия е водила преговори седем години, Черна гора девет години, Сърбия преговаря седма година.
Краят на преговорния цикъл не се вижда, сега има нова методология, добави Пендаровски, и призова за национален консенсус и обединение на целия интелект на страната в името на едни за успешни преговори с ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
beinsa
преди 3 години
ВЕТО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Какво пречи на ЕС да премести по-слабо рентабилните си производства в тези държави и без да са част от ЕС? Ако бяха по-добра алтернатива на Китай сигурно нямаше да говорим за Китай сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
nobel
преди 3 години
Още един въпрос за любознателните - кой накара българите да нарежат ракетите със среден радиус и да си унищожат армията. Подсказка - не са руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
ЕС определено има нужда от по-бедни държави. В тях може да премести по-слабо рентабилните си производства, вместо да ги изнася в Турция, Индия или Китай. А европейските субсидии които им плаща са ниска цена в сравнение с икономическите ползи. За самите бедни държави това също е добре, тъй като тези инвестиции подкрепят икономическия им ръст. Единственият негатив е това което каза Стоян - прословутата балканска корупция. Но щом дори България и Румъния успяха да постигнат забележим напредък, значи членството в ЕС е правилното лекарство и всичко е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Страните от Балканския полуостров извън ЕС едва ли имат 20 млн души население. Дребна хапка за Европа. Неприято е че имаме 5 правителства, които имат своите обръчи от фирми със завиден(балкански) апетит. Приемаики ги, ЕС ще има възможност да ги дисцилинира. Бавно, трудно и с много усилия, но така се превъзпитава. Ще ни отнемат правото да се легитимираме като най-бедните в общността при всеки спор за субсидии, но така стоят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
ЕС вече е пуснал няколко бедни държави в блока си. България и Румъния, след това са малко по-богати държави като Гърция и Полша и др. Хайде да видим първо дали кохезионната политика работи, дали България и Румъния ще могат да настигнат развитите преди да пускаме още амбалаж като нас в блока, иначе ще спънем системата преди да може да набере темпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Аз изобщо не съм сигурен че на някого ще е от полза да се пускат още бедни държави в съюза. Кой кандидатства в момента за ЕС - Албания, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Все от бедни по-бедни държавици. Само ще източват средства за десетилетия напред. Все пак е важно в желанието си да угодим на бедните да не откажем богатите нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Прекаленото увлечение по миналото стигащо до преиначаване на историята е залъгалка за глyпаци и комплeкcари. Тъй наречените "македонци" очевидно спадат към тази категория (за което цял свят им се смее), но ние би трябвало да проявим повече разум и да не се включваме в цирка. Не трябва да им създаваме пречки за членството в ЕС, което е и в наш интерес. Тъкмо ще им отстъпим и последното място по бедност в Съюза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Не си прав. Който и да управлява България няма да ги блокира с нищо и не защото сме един народ в две държави, а защото никой няма "топките" да се конфронтира с Русия по чиято заповед е създадена тази държава. Платените писатели на учебниците по история никога не биха написали черно на бяло - СССР и БКП разделиха народ, който 500 години робство не успяха да разделят. Това е национално предателство от една страна и от "братята" руснаци от друга. Нищо необичайно - не забравяйте, че граф Игнатиев казва да остане Македония неосвободена за сметка на Варна - просто руснаците винаги са се целили в пътя до Босфора и не ги е боляло за нас.И за любознателни един въпрос - в кой договор и кой задължава българите със собствени средства да унищожат крепостните стени на Варна след освобождението?подсказка - не са турците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Pyramid
преди 3 години
Стево Пендаровски: Не очаквам България да блокира преговорите ни с ЕС...докато, оная вмирисана банкянска гъба в на коня. Щото, хубави или лоши, Македонците имат характер, докато Гъбата гръбнак няма. Нито тя, нито онези, опитомените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още