IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО очаква допълнително отслабване на търговския импулс през третото тримесечие

За идните три месеца индикаторът на световната търговия отчита 100,3 пункта – малко над базовата стойност за индекса от 100 пункта

16:22 | 09.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разрастването на търговията по всяка вероятност ще се забави още повече през третото тримесечие на 2018 г. прогнозират от Световната търговска организация (СТО) в актуалното измерване на своя индикатор на световна търговия World Trade Outlook Indicator (WTOI), публикуван в четвъртък.

За идните три месеца индикаторът отчита стойност на ниво от 100,3 пункта – под предходната оценка от 101,8 пункта и малко над базовата стойност на индекса от 100 пункта.

Това е сигнал за забавяне на търговския растеж през идните месеци в унисон със средносрочните тенденции, посочват от СТО. Според организацията липсата на инерция е сигнал за отслабване на някои от компонентите в индикатора като поръчки за износ и производство и продажба на автомобили, което от своя страна е възможно да се възприеме като отговор на засилването на търговското напрежение.

Резултатите запазват тенденцията от предходната прогноза на СТО от април, която предвиди забавяне на растежа при обема на търговията със стоки от 4,7% през 2017 г. до 4,4% през 2018 г.

„Увеличаващото се търговско напрежение продължава да представлява риск за търговските прогнози и ще бъде наблюдавано отблизо“, посочват от СТО в своя текст.

Забавянето на цялостния индекс се дължи основно на представянето на някои от подиндексите му и в частност на поръчките за износ (които отбелязват 97,2 пункта), намаляващи постоянно от началото на годината. Друг съществен фактор са и производството и продажба на автомобили (98,1 пункта), които наскоро отбелязаха лек ръст, но продължават да изостават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още