Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

СТО очаква допълнително отслабване на търговския импулс през третото тримесечие

За идните три месеца индикаторът на световната търговия отчита 100,3 пункта – малко над базовата стойност за индекса от 100 пункта

СТО очаква допълнително отслабване на търговския импулс през третото тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Разрастването на търговията по всяка вероятност ще се забави още повече през третото тримесечие на 2018 г. прогнозират от Световната търговска организация (СТО) в актуалното измерване на своя индикатор на световна търговия World Trade Outlook Indicator (WTOI), публикуван в четвъртък.

За идните три месеца индикаторът отчита стойност на ниво от 100,3 пункта – под предходната оценка от 101,8 пункта и малко над базовата стойност на индекса от 100 пункта.

Това е сигнал за забавяне на търговския растеж през идните месеци в унисон със средносрочните тенденции, посочват от СТО. Според организацията липсата на инерция е сигнал за отслабване на някои от компонентите в индикатора като поръчки за износ и производство и продажба на автомобили, което от своя страна е възможно да се възприеме като отговор на засилването на търговското напрежение.

Още по темата

Резултатите запазват тенденцията от предходната прогноза на СТО от април, която предвиди забавяне на растежа при обема на търговията със стоки от 4,7% през 2017 г. до 4,4% през 2018 г.

„Увеличаващото се търговско напрежение продължава да представлява риск за търговските прогнози и ще бъде наблюдавано отблизо“, посочват от СТО в своя текст.

Забавянето на цялостния индекс се дължи основно на представянето на някои от подиндексите му и в частност на поръчките за износ (които отбелязват 97,2 пункта), намаляващи постоянно от началото на годината. Друг съществен фактор са и производството и продажба на автомобили (98,1 пункта), които наскоро отбелязаха лек ръст, но продължават да изостават.

В същото време индексите за въздушен превоз (100,9 пункта) и капацитет на търговските пристанища (102,2 пункта) остават високи, но пика на инерцията на растежа им изглежда вече е задминат. Над прага от 100 пункта са и електронните компоненти (102,2 пункта) и земеделските суровини (100,1 пункта).

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Световните лидери поставиха единството и общото действие във фокуса на НАТО