IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО очаква световната търговия да нарасне с едва 2,4% през 2017 г.

През миналата година глобалната търговия нарасна с най-бавния темп от финансовата криза

14:28 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световната търговия най-вероятно ще нарасне със скромните 2,4 процента през 2017 година, притискана от политическата несигурност, показват априлските прогнози на Световната търговска организация (СТО), цитирани от Ройтерс и AFP.

Диапазонът на растежа догодина е преразгледан до между 1,8 и 3,6 на сто спрямо обявените през септември 1,8-3,1 на сто, пише БТА.

СТО изтъква опасността търговската активност да бъде потисната поради липсата на яснота за правителствените политики. 

"Трябва да гледаме на търговията като част от решението на икономическите трудности, а не като част от проблема", подчерта генералният директор на организацията Роберту Азеведу, цитиран от Ройтерс. По думите му светът трябва да продължи да се противопоставя на издигането на нови бариери за търговията.

През 2016 година световната търговия нарасна с 1,3 процента - най-бавният темп от финансовата криза. През 2018 година се очаква световната търговия да отчете растеж между 2,1 и 4 на сто според последния анализ на СТО.

"Покачване на инфлацията, предизвикващо увеличение на лихвите, затягане на финансовите политики и въвеждане на мерки за свиване на икономиката могат да подкопаят постигането на по-силен икономически растеж през следващите две години", предупреди Азеведу.

Той допълни, че ако политиците се опитат да предотвратят загуба на работни места в страните си, налагайки жестоки ограничения на вноса, търговията няма да може да помогне за стимулиране на растежа и дори може да сложи спирачка на икономическия подем. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още