IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО понижи прогнозата си за растежа на глобалната търговия през 2014 и 2015 г.

Сред причините са играта на санкции между Запада и Русия, конфликтът в Близкия изток и колебливите икономически резултати в Германия и САЩ

20:10 | 23.09.14 г.
СТО понижи прогнозата си за растежа на глобалната търговия през 2014 и 2015 г.

Глобалната търговия ще се разшири с 3,1 на сто през тази година, съобщи Световната търговска организация (СТО), свивайки прогнозата си от предишните 4,7%. Основната причина е настоящият слаб растеж на търсенето, предава AFP.

Базираната в Женева организация също така понижи прогнозата си за растежа на търговията през 2015 г. до 4% от 5,3%.

"Международните институции значително ревизираха прогнозите си за растежа на БВП след разочароващия глобален икономически растеж през първата половина на годината", посочи в изявление генералният директор на СТО Роберто Асеведо.

"На фона на това прогнозите на СТО за растежа на търговията също са коригирани надолу за 2014 и 2015 г. Неравномерното разширение и продължаващото геополитическо напрежение ще останат риск както за търговията, така и за производството през втората половина на годината", каза той.

Според СТО основният проблем пред света сега е украинската криза, която противопоставя Европейския съюз и Съединените щати срещу Русия. Двустранните санкции засегнаха редица сектори, в това число и търговията със селскостопански стоки.

Конфликтът в Близкия изток също подклажда несигурност и може да доведе до скок в цените на петрола, ако балансът на доставките бъде застрашен, посочи СТО.

Организацията също така аргументира хода си с колебливите икономически резултати в Съединените щати и Германия, които подкопаха търсенето на внос.

160-те икономики в състава на СТО обособяват чрез организацията международни търговски правила в опит да осигурят равнопоставеност и да насърчат отварянето на пазарите. В рамките на СТО се договаря също премахването на търговските бариери, включително субсидиите, непосилните данъци и регулациите.

Въпреки това 160-те икономики неколкократно не успяха в преговорите си за либерализиране на международната търговия, които започнаха през 2001 г. със заявената цел да подкрепят развитието в по-бедните държави.

"Време е да си припомним, че търговията може да изиграе положителна роля. Ограничаването на търговските разходи и разширяването на възможностите за търговия може да бъде ключов елемент за обръщане на тази тенденция", каза Асеведо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още