Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

СТО предвижда ръст на световната икономика и на търговията със стоки тази година

COVID-19 остава най-голямата заплаха за перспективите пред възстановяването

СТО предвижда ръст на световната икономика и на търговията със стоки тази година

Снимка: Bloomberg LP

Световната търговска организация (СТО) повиши прогнозите си за растежа на глобалната търговия със стоки тази година до 8% - най-големия ръст от 2010 г. насам, като в същото време предупреди, че COVID-19 продължава да създава най-голямата заплаха за перспективите, тъй като новите вълни от заразени може да подкопаят надеждите за възстановяване, предава Bloomberg.

Това е значителен скок спрямо 2020 г., когато пандемията е довела до свиване на глобалната търговия с 5,3%, по-малко от прогнозирания спад от 9,2% през октомври, съобщи СТО в публикуван в сряда доклад в Женева. Глобалната търговия може да нарасне с 4% през 2022 г., сочи докладът.

Ускоряването на ваксинациите може да върне търговията към тенденцията й отпреди пандемията, но по-бавното разпространение на ваксините може да доведе до свиване с два процентни пункта спрямо прогнозата, заяви генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала пред репортери.

„Бързо разпространение на ваксините е най-добрият стимул за възстановяването. Само чрез засилване на ваксините можем да върнем икономиката към пълна скорост“, отбеляза тя.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 3,8% през 2020 г., което е по-малко от прогнозираното, и може да нарасне с 5,1% тази година и с 3,8% през 2022 г., сочат данните на СТО.

„Запазването на международните пазари отворени ще бъде от съществено значение за възстановяването на икономиките от тази криза, а бързо, глобално и равнопоставено разпространение на ваксините е предварително условие за силно и устойчиво възстановяване, от което всички се нуждаем“, отбелязва Оконджо-Ивеала в доклада.

Ръст на търсенето на стоки през второто полугодие на 2020 г. е помогнал за уравновесяването на първоначалните нарушения, породени от COVID-19, на световната търговия, в резултат на което се е стигнало до по-малък годишен спад, отколкото по време на световната финансова криза, когато глобалната търговия със стоки намаля с 12%, а БВП се сви с 2%.

Към момента над 2,8 млн. души в света са починали от COVID-19, а броят на заразените в глобален план скоро ще надхвърли 130 млн. души. Бързото разпространение на множество ваксини и тяхното продължаващо проникване в големи страни с активна търговия може да прибавят около един процентен пункт към световния БВП и около 2,5 процентни пункта към растежа на световната търговия със стоки през 2021 г., става ясно от доклада на СТО.

Но разпространението на по-заразни и смъртоносни варианти на вируса създава заплаха, тъй като Бразилия, Франция и други страни се борят с растящите случаи на заразени и претоварени болници.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Байдън ще даде самостоятелна пресконференция след срещата с Путин