Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

СТО: Растежът на световната търговия се задържа на 9-годишно дъно

Перспективите сочат, че слабостта най-вероятно ще остане

СТО: Растежът на световната търговия се задържа на 9-годишно дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Оповестеният днес тримесечен прогнозен показател на Световната търговска организация (СТО) сочи, че растежът на глобалната търговия със стоки вероятно ще остане слаб, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Индексът е останал на нивото си от февруари - 96,3 пункта, което е най-слабото равнище от март 2010 година.

"Перспективата за търговията би могла да се влоши допълнително, ако високото напрежение в търговските отношения не спадне или ако макроикономическата политика не успее да се приспособи към променящите се обстоятелства", обяви СТО. Тя добави, че най-новата стойност на показателя не отразява големите търговски ходове от последните няколко дни.

Още по темата

Всяка стойност под 100 на показателя, който обединява 7 фактора за търговията, сочи по-слаб растеж от референтния. През април СТО прогнозираше 2,6 процента през тази година - средна стойност в прогнозния диапазон от 1,3 до 4,00 процента.

Икономистите на СТО предупреждават, че има няколко сценария, които биха могли да насочат световната търговия към долната част на този диапазон. Сред тях са изострянето на търговския спор между САЩ и Китай и излизането на Великобритания от ЕС без споразумение.

От април няма решение за безизходното положение около Brexit, а Тръмп наложи увеличение на митата върху китайски стоки. Той заяви, че вносът на автомобили е заплаха за националната сигурност, въпреки че отложи митата, които заплаши да наложи върху автомобилня внос от целия свят.

Тримесечният показател се основава на обема на търговията със стоки през предходното тримесечие, поръчките за износ, международния въздушен транспорт, производството на контейнерното пристанище, производството и продажбата на автомобили, електронни компоненти и земеделски суровини

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина в съдебната зала