IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО разреши на Китай да наложи ответни санкции на САЩ за 3,6 млрд. долара

Решението е по иск, заведен от Пекин преди началото на търговската война с Вашингтон

18:49 | 01.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай получи разрешение от Световната търговска организация (СТО) да наложи санкции на стойност 3,6 млрд. долара срещу САЩ по дело преди търговската война между двете най-големи икономики в света. Решението обаче може да засили напрежението в продължаващите преговори, съобщава Bloomebrg.

Присъденото обезщетение в документ, публикуван днес на сайта на базираната в Женева организация, е на трето място по размер в историята на СТО. Сумата е около половината от искането на Китай, който твърди, че някои американски антидъмпингови правила не отговарят на закона.

Делото започна преди началото на продължаващата вече 18 месеца търговска война между двете страни, при която те си наложиха мита върху стоки на стойност около 500 млрд. долара. Въпреки че решението на СТО се отнася за въпроси извън настоящите преговори по приключване на първата фаза от обхватното търговско споразумение, то дава на Пекин ново и законно оръжие да се опълчва на администрацията на Тръмп, ако избере да го направи.

Сега Китай може да иска от органа на СТО за уреждане на спорове да разрешава ответни мита върху американски стоки. Обичайно подобни искания са уважавани от организацията.

Следващите стъпки за САЩ включват приемане на поправки на антидъмпинговите ограничения върху въпросните китайски продукти или разрешаване на спора директно с Китай. Това теоретично може да се случи в рамките на по-широките търговски преговори между Вашингтон и Пекин. Китай Китай

Заведеният иск пред СТО се отнасяше за американски антидъмпингови мита върху 13 китайски вноски продукта, включващи машини, електроника, метали и полезни изкопаеми.

През май 2017 г. СТО постанови, че САЩ трябва да променят антидъмпинговия си режим. Пекин поиска разрешение да предприеме ответни мерки срещу американски стоки на стойност 7 млрд. долара. През януари тази година СТО даде на американското министерство на търговията срок до 22 август да промени антидъмпинговата си методология пред заплахата за ответен отговор на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още