Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

СТО: САЩ нарушиха търговски правила с налагането на мита на Китай

Спорът е за наложените мита върху китайски вносни стоки за 400 млрд. долара през 2018 г.

СТО: САЩ нарушиха търговски правила с налагането на мита на Китай

Снимка: Bloomberg LP

Световната търговска организация (СТО) обезсили основното оправдание за търговската война на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай, като постанови, че американските мита върху китайски стоки нарушават международните правила, предава Bloomberg.

Панел от трима експерти в областта на търговията на СТО заяви във вторник, че САЩ са нарушили глобалните регулации, когато са наложили мита върху китайски стоки през 2018 г. Вашингтон наложи мита върху китайски износ на стойност 400 млрд. долара.

Панелът съобщи в доклада си, „че САЩ не са поели своята тежест в доказването, че мерките са условно оправдани“.
Макар че решението подкрепя твърденията на Пекин, Вашингтон на практика може да наложи вето, като обжалва през идните 60 дни. Причината е, че администрацията на Тръмп вече парализира апелативния орган на СТО, тактика, която прави беззъб главния арбитър в областта на търговията в света.

Спорът е съсредоточен върху използването от администрацията на Тръмп на търговски закон в САЩ от 70-те години на миналия век за едностранно започване на търговски конфликт срещу Китай през 2018 г.

Китай заяви, че митата нарушават постановки на СТО за най-благоприятно третиране, тъй като мерките не осигуряват еднакво третиране на всички страни членки на организацията. Китай също така твърди, че митата нарушават ключови правила за уреждане на спорове, което изисква страните първо да прибегнат до СТО преди да наложат ответни мерки срещу други страни.

Още по темата
Американските мита срещу Китай бяха разрешени въз основа на Част 301 от Търговския закон от 1974 г., която позволява на президента да налага мита и други ограничения на вноса, когато чужда страна прибягва до некоректни търговски практики, засягащи американската търговия. Администрацията на Тръмп твърди, че митата са били необходими, за да се противопостави на повсеместните нарушения на Китай на правата за интелектуална собственост и политиките на принудителен технологичен трансфер.

Макар че използването на Част 301 не е безпрецедентно, тя до голяма степен беше извадена от употреба през 90-те години на миналия век, след като САЩ се съгласиха първо да следват процеса по уреждане на спорове на СТО преди да предприемат ответни действия в областта на търговията.

Макар че до момента ЕС беше пощаден от американски мита, основани на противоречивата Част 301, блокът с 27 страни може да си поеме дъх след решението на СТО във вторник. Причината е, че администрацията на Тръмп заплаши да използва Част 301, за да наложи мита на европейски стоки в отговор на облагането с данъци на дигитални компании в ЕС.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Дневникът на една икономическа криза