IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО: Страните от Г-20 са ограничили световната икономика с 481 млрд. долара

Мерките за облекчение на износа са засегнали търговския обем

21:05 | 22.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните от групата Г-20, обединяваща най-големите световни икономики, са въвели 40 нови търговски ограничителни мерки между май и октомври, като засегнатата сума е в размер на 481 млрд. долара, заявиха от Световната търговска организация (СТО). 

Новите ограничения обхващат шест пъти повече търговски обем спрямо предходния период и са най-големите по обхват, откакто СТО започна да следи търговията на държавите от Г-20 през 2012 година, се посочва в изявление.

От средата на май до средата на октомври според доклада също така съществено са се разширили мерките за облекчаване на вноса.

Те са засегнали търговия в размер на 216 млрд. долара, което обаче е по-малко от половината на обема, обхванат от мерки за ограничаване на вноса, подчертава организацията.

Тези данни са източник на сериозни безпокойства, посочи генералният директор на СТО Роберту Азеведу.

СТО прави всичко по силите си, за да помогне за намаляване на напрежението, но за намиране на решения ще бъдат необходими политическа воля и лидерство от страните от Г-20, чиито лидери ще се срещнат в Аржентина идната седмица, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още