Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

СТО: Световният търговски ръст ще продължи да отслабва и през 2019 г.

Прогнозният индикатор на СТО се забавя до 9,3 пункта, което е и най-слабото му четене от март 2010 г. насам

СТО: Световният търговски ръст ще продължи да отслабва и през 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на глобалната търговия ще продължи да отслабва и през първото тримесечие на 2019 г., съобщиха от Световната търговска организация (СТО).

През септември от СТО посочиха, че очакват ръстът на търговията в световен мащаб да се забави до 3,7% през тази година, понижение спрямо 3,9% през 2018 г., съобщава Bloomberg.

„Тези изчисления могат да бъдат преразгледани в посока надолу, ако търговските условия продължат да се влошават“, посочват от организацията в последния си прогнозен доклад, публикуван във вторник. „Едновременното понижение на няколко свързани с търговията индикатора трябва да послужат за изготвящите политиките като предупреждение за по-значително забавяне, ако настоящото търговско напрежение остане нерешено“, се казва още в текста.

Прогнозният индикатор на СТО, който обединява в себе си седем фактора – търговски обем през предходното тримесечие, поръчките за износ, международният въздушен превоз, преминавания през товарни пристанища, производство и продажба на коли, на електронни компоненти и земеделски суровини, се забавя до 9,3 пункта, което е и най-слабото му четене от март 2010 г. насам. Стойности под 100 са сигнал за растеж под тенденцията, съобщава Ройтерс.

„Таи запазена загуба на инерция хвърля светлина върху необходимостта да бъдат намалени търговските напрежения, които заедно с продължаващите политически рискове и финансовата волатилност могат да предвещаят по-обширно икономическо понижение“, посочват от СТО.

Докладът на търговската организация е публикуван на фона на продължаващите преговори между САЩ и Китай които тази седмица се провеждат във Вашингтон в опит да бъде решен търговският конфликт помежду им. По-рано от базираната в Женева СТО предупредиха, че международните търговски конфликти влияят на доверието на бизнеса и решенията за инвестиции.

Напрежението в международната търговия може да достигне нов връх следващия месец, ако Пекин и Вашингтон не успеят да се споразумеят – стъпка, която би имала отрицателни последствия за световната търговска система, предупредиха от своя страна от Конференцията на ООН за търговия и развитие.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Градовете не правят климатични инвестиции, където са най-необходими