IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страни от цял свят затварят граници и ограничават пътувания заради коронавируса

Броят на заразените в цял свят е над 138 хил. души, а починалите са над 5000

11:44 | 14.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Страни от цял свят продължават да затварят граници, да налагат строги изисквания за влизане на територията си и за карантина и да ограничават големи събирания в усилията си за овладяване на разпространението на новия коронавирус, предава Ройтерс.

Apple съобщи, че ще затвори всичките си магазини за търговия на дребно в света извън Китай, Хонконг, Макао и Тайван до 27 март. Apple отвори отново всичките си 42 брандирани магазина в Китай вчера след значителното забавяне на разпространението на вируса в континентален Китай.

Редица страни затварят музеи и туристически атракции и отменят спортни събития, за да сведат до минимум риска от предаване на коронавируса. Броят на заразените в цял свят надхвърля 138 хил. души, а над 5000 са починалите.

Колумбия съобщи, че ще затвори границите си с Венецуела и ще спира посетители, които са били в Европа или Азия, а забраната на САЩ за влизането на повечето хора от континентална Европа влезе в сила от тази нощ.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че Европа е настоящият епицентър на пандемията с повече регистрирани случаи и починали от останалите части на света, взети заедно, с изключение на Китай, откъдето тръгна коронавирусът през декември м. г.

Саудитска Арабия ще спре всички международни полети за две седмици от неделя, съобщи държавната осведомителна агенция СПА. Тайван ще изисква от пътуващи от континентална Европа, Великобритания и Ирландия да се самоизолират за 14 дни, а Нова Зеландия въведе сходна мярка за всички хора, влизащи в страната.

Премиерът Джасинда Ардърн призова също круизните кораби, които са голям източник на зарази в някои страни, да не акостират в Нова Зеландия до 30 юни.

„Наред с Израел и малък брой тихоокеански острови, които на практика затвориха границата си, това решение ще означава, че Нова Зеландия ще има най-мащабните и строги гранични ограничения от всички страни в света“, допълни тя.

Страната има само шест потвърдени случая и нито един починал, но Ардърн заяви, че броят на заразените неизбежно ще нарасне.

„Затова трябва да действаме твърдо и рано“, каза тя пред репортери.

Президентът на Чили Себастиан Пинера въведе забрана за публични събития с над 500 души в петък, присъединявайки се към страни като Австралия, където забраната ще влезе в сила от понеделник.

Великобритания ще въведе извънредни закони следващата седмица, забраняващи масовите събирания, каза правителствен източник на фона на затягането на кризисен план, който според критиците е бил твърде мек.

В столицата на Филипините Манила, където живеят 12 млн. души, беше въведен вечерен полицейски час в събота и властите призоваха моловете да останат затворени един месец.

Новозаразените в Китай намаляват

Докато броят на заразените в света продължава да расте, в континенталната част на Китай новите случаи намаляват.
Броят на новите случаи на коронавирус, внесени в континентален Китай от чужбина, надхвърли този на предаваните на местно ниво нови зарази за първи път в петък, показват публикувани днес данни на Националната здравна комисия.

В континентален Китай са регистрирани 11 нови потвърдени случая  петък спрямо 8 случая ден по-рано, но само четири от тях, всички в епицентъра на вируса провинция Хубей, са предадени на местно ниво.

Новите случаи на заразени в Хубей намаляват за девети пореден ден. Всички четири случая от петък спрямо пет случая ден по-рано са били открити в главния град на провинцията Ухан.

Затваряне на магазини, музеи, отмяна на спортни събития

В опит да ограничи вредите за икономиката от пандемията, Камарата на представителите на САЩ прие пакет от помощи, който предвижда безплатни тестове и платен болничен.

Американската армия съобщи, че ще спре повечето пътувания в страната, разширявайки въведени по-рано ограничения за пътувания в чужбина за своите над един милион военни на активна служба в света.

Забраните за пътувания навредиха на авиокомпании и туристически агенции в цял свят, а финансовите пазари бяха обхванати от панически разпродажби тази седмица.

Въздействието от коронавируса върху ежедневието също се задълбочава.

Чешкото правителство ще затвори повечето магазини и ресторанти от тази сутрин с изключение на хранителни магазини, аптеки и бензиностанции.

В Париж Айфеловата кула, Лувърът и кабарето Мулен Руж затвориха врати. Музеите „Смитсониън“ във Вашингтон се готвят да последват примера днес, а театрите на „Бродуей“ в Ню Йорк угасиха светлините си.

Спортният календар в света също беше засегнат с отмяната, отлагането или провеждането без публика на много големи турнири.

Най-голямото спортно събитие, Олимпийските игри, засега ще се проведат по план, съобщават организаторите в Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още