IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Амазония с пакт за защита на тропическата гора

Седем държави от Южна Америка се споразумяха за изработването на обща стратегия за опазване на околната среда в региона

10:33 | 07.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Правителствените представители на страните от региона се събраха в традиционна колиба на коренните общности в джунглата. Снимка: Ройтерс</p>

Правителствените представители на страните от региона се събраха в традиционна колиба на коренните общности в джунглата. Снимка: Ройтерс

Седем държави от Южна Америка се споразумяха за изработването на обща стратегия за опазване на околната среда и устойчиво развитие в района на Амазонка. Представители от Бразилия, Боливия, Перу, Колумбия, Еквадор, Суринам и Гвиана подписаха в петък т. нар. „Пакт Летисия“ за Амазония. „Амазония е нашето наследство, предмет на нашия суверенитет, но можем да го споделим със света. Това е съкровище, което всички трябва да пазим заедно“, заяви президентът на Колумбия Иван Дюке, цитиран от DPA.

На срещата на върха в Амазония в Летисия той прие правителствените представители на страните от региона в традиционна колиба на коренните общности в джунглата. „През последните години загубихме хиляди декари тропически гори, защото незаконно бяха създадени нови пасища и обработваеми земи", призна Дюке.

Със споразумението страните се договориха за конкретни действия за защита на тропическите гори на Амазония.

„Няма какво повече да кажем, защото сега, след подписите, трябва да се действа", заяви лидерът на Еквадор Ленин Морено. Колегата му Ево Моралес поясни, че хората трябва да се върнат към хармонични отношения с Майката Земя. Въпреки това левият президент наскоро беше подложен на критики, тъй като реагира колебливо на продъжилите със седмици пожари в огромни райони на Боливия. 

Бразилският президент Жаир Болсонаро не можа да присъства лично на срещата на върха заради предстояща операция и беше включен чрез видеоконферентна връзка. Той защити политиката си за опазване на околната среда и отново обвини някои страни, като Франция, че се намесват във вътрешните работи на Бразилия.

„Този пакт е нещо много специално. Нас ни наблюдава целия свят и някои смятат, че не сме в състояние да управляваме прекрасната природа на Амазония", каза бразилският външен министър Ернесто Араужо след подписването на споразумението. „С този документ ние доказваме, че сме способни на това и ще работим заедно за защитата и рационалното развитие на региона“.

Цялата Амазония в момента страда от многобройни пожари. По мнение на природозащитници фермерите обикновено подпалват обезлесени земи, за да създадат нови пасища. В настоящия сух сезон обаче пламъците многократно стигат и до непокътнати горски територии. По-специално Болсонаро наскоро беше подложен на международна критика заради насърчаване на икономическото използване на важните за глобалния климат  тропически гори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още