IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните по ТРР обмислят поправки на споразумението

Като част от обсъжданите теми Виетнам повдига въпроса за промени в разпоредбите за трудовите права и интелектуалната собственост

12:19 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Единайсетте страни, които остават ангажирани с Транстихоокеанското партньорство (TPP), обмислят поправки на търговската сделка, съобщава Ройтерс, като се позовава на трима източници. Официални представители на страните се срещат в Сидни за разговори, които трябва да вдъхнат нова енергия на споразумението, изпаднало в застой.

Като част от обсъжданите теми Виетнам повдига въпроса за промени в разпоредбите от оригиналния договор за трудовите права и интелектуалната собственост, казва един от източниците.

Виетнам е една от страните, за които се очакваше да извлекат най-много икономически ползи от ТРР чрез по-широкия достъп до пазара в САЩ.

Оригиналното споразумение с общо 12 страни, което цели да преодолее търговските ограничения в някои от най-бързо растящите икономики в Азия, изпадна в застой през януари, когато американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ. Така Тръмп изпълни обещанието си да постави „Америка на първо място“ - политика, целяща да върне обратно работни места от производствения сектор в САЩ.

Макар че останалите страни публично обявиха, че остават ангажирани със сделката, прилагането на споразумението, свързващо 11 страни с общ БВП за 12,4 трлн. долара, изпадна в застой, с което предизвика страхове, че и други страни ще последват САЩ и ще се оттеглят.

Опитвайки се да запазят всички страни на линия, представителите им обмислят промени на първоначалната сделка, казват трима запознати източници, пожелали анонимност.

Отворени сме да оценим какво можем да направим и какви жизнеспособни алтернативи може да има“, казва Едгар Васкез, заместник-министърът на търговията на Перу.

Макар че не се очаква споразумение в края на тридневната среща, желанието на Виетнам да премахне разпоредбите по интелектуалната собственост върху фармацевтичните данни вероятно ще срещне широка подкрепа. Представителите на Япония и Нова Зеландия също сигнализират подкрепата си за промяната, казват два от източниците.

Оригиналното споразумение се смяташе за особено обременяващо за Виетнам заради реформите, които страната трябва да направи, казват анализаторите.Няма смисъл да се съгласяват с разпоредби, които не искат, като например по-силния монопол върху лекарствата, ако няма да имат достъп до американския пазар“, казва изследователят Патриша Раналд от University of Sydney.

Оригиналната сделка предлагаше 8-годишен прозорец преди конкурентите да получат достъп до патентовани фармацевтични данни, което според критиците ще възпрепятства разработването на евтини генерични лекарства.

Потенциалните корекции обаче изискват по-мека позиция по въпроса.

Макар че Тръмп заяви, че няма да промени мнението си по ТРР, останалите страни се надяват, че следващ президент на САЩ ще се включи към споразумението. Според анализатори обаче промени, гарантиращи подкрепата на по-малките страни, още повече ще отблъснат САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още