IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните по ТТП се съгласиха да продължат напред с пакта за свободна търговия

Името на договора е било променено от Транстихоокеанско партньорство на Всеобхватно и прогресивно транстихоокеанско партньорство

09:30 | 11.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Единадесет тихоокеански страни постигнаха "фундаментално споразумение" да продължат с пакт за свободна търговия, след като Съединените щати се отказаха от него. Това съобщи днес виетнамският министър на търговията Чан Туан Ан, цитиран от Асошиейтед прес.

Чан каза на пресконференция, че е постигнато "споразумение по известен брой фундаментални части". Името на договора е било променено от Транстихоокеанско партньорство (ТТП) на Всеобхватно и прогресивно транстихоокеанско партньорство (ВПТТП), уточни той.

Рано тази сутрин бе публикувано комюнике, че на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC) в Дананг, Виетнам, са били договорени основните елементи от ТТП след излизането на Съединените щати. След като встъпи в длъжност през януари, президентът на САЩ, най-голямата икономика в света, Доналд Тръмп се отказа от споразумението за свободна търговия.

Компромисът между останалите 11 страни участници в инициативата бе забавен от разногласия в последната минута, които не позволиха на лидерите от APEC да обявят сделката вчера, отбелязва АП.

Основна спънка бе позицията на Канада. Тя дала да се разбере, че няма да приеме базисното споразумение без САЩ, съобщи японският премиер Шиндзо Абе след двустранна среща с канадския си колега Джъстин Трюдо.

За момента Канада не е коментирала своята позиция. Канадският премиер обаче каза преди няколко дни, че страната му няма да бърза да се съгласи на споразумение.

На преговорите в Дананг е било отложено взимането на решения по някои клаузи, за да може да бъде постигнато рамково споразумение, като в същото време са били запазени високите стандарти за трудовите и други въпроси, обясни виетнамският министър на търговията.

На срещата на върха на APEC Тръмп потвърди своите протекционистки възгледи в областта на международната търговия, в подчертанп различие с позициите на останалите държави от организацията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още