IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията на талибаните в Афганистан: мир по техни условия или военна победа

Талибаните държат инициативата на фронта, определят темпа на сраженията, настъпват от всички посоки, обграждат провинциалните столици и превземат гранични пунктове

19:52 | 19.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Талибаните, които са в конфликт с афганистанските правителствени сили, лишени от подкрепата на американските военни, провеждат голяма кампания за завземане на територии. Целта им е да накарат афганистанското правителство да приеме мира при условия, диктувани от тях, или да претърпи пълно военно поражение, пишат Усман Шарифи и Дейвид Стаут в материал за "Франс прес", цитиран от БТА.

Мащабът и бързината на офанзивата разсеяха всякакви надежди, че преговорите, започнали през септември миналата година в Доха и озовали се след това в задънена улица, ще доведат до някакво споразумение за подялба на властта между двата лагера преди 31 август, до когато се планира да приключи изтеглянето на чуждестранните сили от Афганистан.

Талибаните понастоящем държат инициативата на фронта, като определят темпа на сраженията, настъпват от всички посоки, обграждат провинциалните столици и превземат ключови гранични пунктове.

Според експертите талибаните едва ли разполагат с достатъчна огнева мощ, за да влязат в Кабул - укрепената столица на Афганистан, защитавана от афганистанската армия с тежко въоръжение и авиация, които може да ги държат на разстояние.

Лишавайки афганистанските власти от провизиите, идващи от съседните страни, и от митническите доходи от граничните пунктове, талибаните изглежда се опитват да подкопаят основите на правителството, за да може то да рухне, като в същото време деморализират неговите сили в селските райони.

"Оставам с впечатлението, че талибаните предпочитат политическо решение на конфликта, което обаче включва капитулацията" на афганистанските власти, а "ако вариантът с политическото решение се провали, тогава биха били склонни да решат нещата по военен път", обяснява Ибрахим Бахис, анализатор от Международната кризисна група.

След като обявиха с апломб, че постигането на споразумение между талибаните и Кабул е възможно, представители на американските власти изразиха недоволство от факта, че талибаните в прекалено малко случаи се съобразяват с исканията на международната общност.

"Очакваме да видим жест от страна на талибаните, който да показва, че те не целят единствено пълна военна победа", заяви генерал Кенет Маккензи, началник на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за американските военни дейности в Афганистан и региона.

Офанзива на талибаните

Само за няколко седмици талибаните постигнаха сериозни успехи срещу афганистанските правителствени сили, за чието обучение и въоръжаване в продължение на две десетилетия международната коалиция похарчи десетки милиарди долари. Понастоящем обаче афганистанската армия вече не разполага с ключовата военновъздушна подкрепа от страна на САЩ.

"Уязвимостта на афганистанските сили в конфликта с талибаните бе изненада, малцина очакваха те да преминат в отстъпление, макар и частично, толкова бързо", казва Атикула Амархайл, афганистански генерал от резерва.

Талибаните постигнаха победи срещу деморализираните афганистански войници, които в някои случаи се предаваха без бой. В резултат на това в ръцете на бунтовниците попаднаха оръжия, превозни средства и боеприпаси.

Офанзивата бе предшествана от убийства на представители на гражданското общество, журналисти, политици и военни пилоти, които имаха за цел да разклатят доверието на афганистанците в способността на властите да защитят дори градския елит.

 Никой не пое отговорност за повечето от тези убийства, но според мнозина зад тях стоят талибаните.

"Именно в градове като Кабул талибаните може да се натъкнат на съпротива. . . гражданска и политическа. Следователно е логично да бъдат нанесени превантивни удари срещу свободните по дух "обществено известни интелектуалци", като се вземе предвид, че, в крайна сметка, може да се наложи столицата да бъде превзета по военен път", твърди в доклад организацията Afghanistan Analyst Network.

Талибаните обаче отричат да са убивали цивилни, а отговорност за част от убийствата пое афганистанският клон на терористичната организация "Ислямска държава", която е в конфликт както с афганистанското правителство, така и с талибаните.

Битка за градовете

За афганистанското правителство е изключително важно да спре офанзивата на талибаните, като се има предвид, че сезонът на сраженията ще продължи още няколко месеца, преди зимните условия да ограничат възможността за военни операции.

Талибаните изпращат противоречиви послания за съдбата на градовете: лидерите на движението уверяват, че искат да избегнат сраженията в урбанизираните райони, но бойците на талибаните атакуват предградията на провинциални столици.

Талибаните контролират безпрецедентно големи територии, откакто бяха свалени от власт от международната коалиция в края на 2001 г.

Завоеванията им прекъснаха връзката между Кабул и бастиони на антиталибански предводители, чиято подкрепа е ключова.

"Най-изненадващото в офанзивата на талибаните е, че тя се концентрира в Северен и Западен Афганистан. Те приближиха сраженията до местата, в които са базирани предводители, които имат много силно влияние във властта", казва Бил Роджио от американския мозъчен тръст Фондация за защита на демокрациите.

"Ако полевите командири и други влиятелни лидери загубят подкрепата, с която разполагат в Северен и Западен Афганистан, правителството е загубено", предупреждава той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още