IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строс-Кан: Латинска Америка трябва да намали колебанията в икономическия растеж

В много от страните от региона има опасност от прегряване, предупреждава ръководителят на МВФ

11:12 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Строс-Кан: Латинска Америка трябва да намали колебанията в икономическия растеж

Латинска Америка се нуждае от намаляване на колебанията в икономическия си растеж чрез фокусиране върху финансовата стабилност и диверсифициране на икономиките от региона, заявява управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан.

„Растежът в повечето латиноамерикански страни се върна до потенциалния, като в много от тях има опасност от прегряване“, предупреждава Строс-Кан в изявление след срещата на Интерамериканската банка за развитие в Калгари. „Очевидно въведените икономически стимули трябва да бъдат редуцирани“, добавя той.

„Растежът в региона през 2011 ще се забави до 4,5% от 6,1% през 2010 година, тъй като инфлацията и повишаващите се лихви ограничават експанзията, но за 2012 година се очаква ръст от 4,6%, обявиха в Калгари от Института за международни финанси.

Очакванията на института през тази година са за ръст от 4,8% в Бразилия, 4,5% в Мексико и 6,5% в Чили.

„Цикълът на затягане на паричната политика вече е започнал в някои от тези страни и ние очакваме други да се придвижат в тази посока през настоящата година“, казва Фредерик Ясперсен, директор на института за Латинска Америка. „Заедно с постепенното оттегляне на фискалните стимули това ще намали растежа.“

След като регионът е по-интегриран с глобалните пазари, той ще бъде и все по-изложен на колебанията в капиталовите потоци. Макар контролът върху капиталовите потоци да е полезен в някои случаи, той не трябва да заменя въвеждането на повече регулации, смята Строс-Кан.

„За предотвратяване прегряването на икономиките и ограничаване на кредита могат да се използват различни средства, сред които позволяване на местните валути да поскъпнат, по-добра комбинация между монетарни и фискални политики и адекватна финансова рамка, включваща системен макро подход“, отбелязва ръководителят на МВФ.

Регионът бе наводнен от външни инвестиции, като нетните потоци достигнаха 237 млрд. долара през настоящата година, посочва Ясперсен.

Тези потоци ще продължат да оскъпяват валутите на местните икономики, а мерките за контрол на капиталите, като тези, въведени от Бразилия, ще имат слаб ефект, предвиждат от Института за международни финанси, сред чиито членове са 430 финансови институции от цял свят.

„Затягането на фискалната политика ще доведе до спадане на лихвите, което ще свали натиска върху бразилския реал“, се казва в регионалния обзор на института.

От началото на годината страните от Латинска Америка повишават лихвите си, за да забавят инфлацията и намалят търсенето.

Бразилия повиши лихвата си с половин процентен пункт до 11,75%, Уругвай – с цял процент до 7,5%. Повишения имаше и в Перу, Чили и Колумбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още