IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Евтиният петрол е шанс за страните, на които предстоят реформи

Средна цена на суровината от 60 долара за барел през 2015 г. ще засегне сериозно Русия

11:34 | 25.01.15 г. 3
Световната банка: Евтиният петрол е шанс за страните, на които предстоят реформи

Евтиният петрол може да бъде раглеждан като шанс за държавите, на които предстоят структурни реформи. Това коментира по време на икономическия форум в Давос директорът на Световната банка Джим Йон Ким. 

То представи изчисленията на институцията, според които средна цена на петрола от около 60 долара за барел през 2015 година ще засегне сериозно страни като Русия, пише The Economic Times.

От друга страна обаче държави като Индия са добре подготвени за подобен сценарий, обясни още той. Индия започна сериозни структурни реформи, посочи още Джим Йон Ким и обясни, че падащите цени на петрола всъщност се отразяват позитивно на страната.

„Сега е моментът за страните, които имат да правят структурни реформи. Някои държави, включително и Индия, вече започнаха”, коментира още директорът на Световната банка в Давос и допълни, че по-евтиният петрол ще доведе до ръст на световната икономика с около половин процент.

Намаляващите цени на петрола дават възможност за намаляване на енергийните субсидии с 2 млрд. долара, посочи от своя страна управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Според нея тези средства могат да бъдат използвани за създаването на работни места и подкрепа на образованието.

Цената на петрола падна с 60% от юни 2014 година досега, изчислява от своя страна китайската агнеция "Шинхуа". Основната причина за това е по-слабото търсене на суровината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
"Цената на петрола падна с 60% от юни 2014 година досега, изчислява от своя страна китайската агнеция "Шинхуа". Основната причина за това е по-слабото търсене на суровина."Ами така е ние все изключваме от сметките поднебесната империя като фактор за цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Стефчо
преди 9 години
Основната причина за това е по-слабото търсене на суровина. Смешно е да се твърди такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още