IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Икономическият ръст в Африка ще надхвърли средния

Африканските правителства обаче трябва да положат допълнителни усилия за намаляване на бедността, а рисковете за ръста се запазват

21:30 | 15.04.13 г.
<p>
	Фондовата борса в централната част на Лагос. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Фондовата борса в централната част на Лагос. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст в онази част от Африка, разположена южно от пустинята Сахара, би трябвало значително да надхвърли средното ниво в световен мащаб за последните 3 години, смятат от Световната банка, цитирани от ВВС.

Световният брутен вътрешен продукт ще нарасне средно с 2,4% през 2013 г., сочат прогнозите на банката. По-скъпите суровини, нарасналите инвестиции и общият подем в световната икономика би трябвало да ускорят икономическия ръст на континента до над 5%, смятат анализаторите на финансовата институция.

Те обаче добавят, че африканските правителство трябва да положат допълнителни усилия, за да гарантират, че този ръст намалява бедността. Според доклада на банката силният икономически растеж в Африка е понижил значително бедността на континента през последното десетилетие. Нейни неокончателни данни сочат, че съотношението на африканците, живеещи с под 1,25 долара дневно, е намалял до 48,5% от 58% през периода от 1996 до 2010 г.

„Ако бъдат уловени и разкрият пълния си потенциал, тези тенденции съдържат обещание за допълнителен ръст, доста по-малко бедност и ускоряване на общия просперитет за африканските държави в обозримо бъдеще“, заяви икономистът в Световната банка Пунам Чуан-Поул.

От финансовата институция обаче подчертаха, че намаляването на бедността е сдържано от неравенството в доходите и зависимостта от износа на полезни изкопаеми в част от африканските държави. Богати на ресурси държави като Екваториална Гвинея, Нигерия и Габон са осъществили по-слаб напредък в борбата с бедността, отколкото други африкански страни, които не разполагат с големи находища на полезни изкопаеми, се изтъква в доклада.

„Макар че общата картина, получена от данните, е за силно разширяване на африканските икономики и за намаляване на бедността, тя крие големи различия в представянето дори сред най-бързо растящите“, заяви Шанта Девараджан, главен икономист за Африка в Световната банка.

От финансовата институция заявиха, че развитието на инфраструктурата е ключово за осигуряване на силно темпо на икономически растеж. То ще бъде решаващо за запазване на успехите в петролния и газовия сектори в Източна Африка и за разработването на огромните въглищни залежи в Мозамбик. Добивните сектори в държави като Гана, Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне би трябвало да продължат да привличат инвестиции, смятат анализаторите на банката.

Оттам обаче посочват и някои проблемни области, които могат да задържат икономическия растеж. Работническите бунтове в ЮАР, най-голямата икономика на континента, както и политическите проблеми в Централноафриканската република, Мали и Того са отбелязани като потенциални опасения.

От Световната банка предупреждават, че рисковете за ръста в Африка остават не само заради продължаващата криза в еврозоната, но и при евентуален неочакван спад в търсенето на суровини от страна на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още